INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

ukrajna

haditengerészet

riadókészültség

Riadókészültség Ukrajnában, az összes hadihajót kivezénylik a tengerre

Riadókészültség Ukrajnában, az összes hadihajót kivezénylik a tengerre

Infostart / MTI

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre - közölte az ukrán haditengerészet.

Még az éjjel összeül az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság (RNBO), amely megvitatja a hadiállapot bevezetésének szükségességét - közölte Olekszandr Turcsinov, a testület vezetője.

A NATO és az EU önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát

A NATO és az Európai Unió (EU) önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát, miután az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra.

Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője vasárnap esti nyilatkozatában elmondta: "a NATO figyelemmel kíséri az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál kialakuló helyzetet, kapcsolatban vagyunk az ukrán hatóságokkal. Önmérsékletre és a feszültség csökkentésére szólítunk fel".

A szóvivő hangsúlyozta, Oroszországnak biztosítania kell az ukrán kikötők akadálytalan megközelítését "a nemzetközi jognak megfelelően". A NATO teljes mértékben támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét, beleértve hajózási jogát felségvizein

- tette hozzá a szóvivő.

Ugyancsak önmegtartóztatásra intette a feleket az Európai Unió is. A szervezet külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozza: az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál "veszélyes mértékben fokozódott" a feszültség, a mostani események azt bizonyítják, hogy a stabilitás hiánya és a feszültség elkerülhetetlenül növekszik, amikor figyelmen kívül maradnak a nemzetközi együttműködés alapvető szabályai.

Hangsúlyozták: a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd Ukrajna hozzájárulása nélkül épült, amely az ország önállóságának és területi egységének megsértését jelenti. Mivel a híd korlátozza a hajók áthaladását a szoroson az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe, s mivel Moszkva szigorította a tengeri közlekedés ellenőrzését, az EU reményét fejezte ki, hogy Oroszország visszaállítja a szabad áthaladás lehetőségét a Kercsi-szoroson.

Az Európai Unió sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krím-félsziget jogellenes orosz megszállását - tette hozzá a közlemény.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este arról adott hírt, hogy orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges egységek három ukrán hajót elfoglaltak. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el a lépés jogosságát.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018