eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Corgos, 2018. augusztus 9.Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a dél-portugáliai Corgos település közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2018. augusztus 8-án. (MTI/EPA/Miguel A. Lopes)
Nyitókép: MTI/EPA/Miguel A. Lopes

Drámai felvételek az Ibériai-félsziget erdőtüzeiről

Tovább tombolnak az erdőtüzek az Ibériai-félszigeten. Az oltási folyamat még napokig eltarthat. A tűzről, a tűzoltók munkájáról és a terjedő füstről is drámai képek érkeztek.

A mostani tűzvész augusztus 3-án tört ki a Monchique-hegységben és onnan terjed délre, Algarve tartomány tengerpartja felé. A tűzesetet még úgy sem sikerült megakadályozni, hogy a portugál a kormány óriási erőfeszítéseket tett a nyári erdőtüzek megakadályozására. Mint mondta, ötszáz esetben sikerült megfékezni a lokális tüzek terjedését, ezzel az eggyel viszont nem boldogultak. Tavaly a pusztító tüzekben 114 ember halt meg.

Az alábbi videón az látható, ahogy az erdőtűz füstje a Monchique-hegység felől száll Vilamoura felé, "világvégi" látványt létrehozva.

Antonio Costa miniszterelnök szerint az Algarve-i tűz oltása még napokig eltarthat. A Polgári Védelmi Szolgálat további 120 tűzoltót (összesen már 1450-en vannak) és 450 tűzoltóautót küldött a helyszínre. Ezen kívül az oltásban részt vesz több mint egy tucat repülőgép, köztük három kanadai tűzoltó repülőgép is, amelyek egy közeli, népszerű strand mellől "lapátolnak fel" tengervizet az oltáshoz - írja a Reuters.

Így vesznek fel vizet a Canadair tűzoltórepülői a tengerből:

Az eddigi információk szerint halálos áldozatok nincsenek, viszont nagyjából 30 embert kezeltek égési sérülések miatt, illetve közel 200 embert evakuáltak otthonaikból a Monchique-hegységben.

Az erdőtűz megfékezésért küzdenek a spanyolországi Valenciában

Valenciában szerdára több mint 2600 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A tűz egy zömében erdős, hegyvidéki térségben pusztít Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.

Elővigyázatosságból két nap alatt eddig több mint 2600 embert evakuáltak a környékről,

jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen. A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy húsz, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár a tűz miatt, amely a településeket továbbra sem fenyegeti.

Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke a helyszínen újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az oltás sikere az időjárási körülményeken múlik. Kedden a délután feltámadt erős szél sokat rontott a helyzeten - jegyezte meg.

Az erdőtűz megfékezésében mintegy 700-an, tűzoltók, katonák, erdészek vesznek részt, a levegőből pedig 27 légi jármű segíti a munkálatokat.

A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt.

Térképen mutatjuk az az erdőtüzek helyét.

Aktív erdőtüzek az elmúlt egy napban (Forrás: EFFIS)
Aktív erdőtüzek az elmúlt egy napban (Forrás: EFFIS)
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×