INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

medve

medvetámadás

tusnádfürdő

kilövés

vadászat

Hat medve sorsa megpecsételődött

Hat medve sorsa megpecsételődött

Infostart

Áttelepíthetik vagy kilőhetik a veszélyesnek ítélt állatokat, így döntött a tusnádfürdői medvetámadások miatt a román Környezetvédelmi Minisztérium.

A román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését illetve kilövését) hagyta jóvá - közölte közösségi oldalán a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Összesen 12 példány kiemelését kérte a testület, ebből hatot hagytak jóvá most, a másik hat elbírálása még tart - mondta Borboly Csaba.

A Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte: eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy vasárnap két embert sebesített meg a medve Tusnádfürdőn.

A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta: a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Négy ilyen kérésből hármat hagyott jóvá a tárca. Hozzátette, ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja az állatok kiemelését. Azt is megjegyezte azonban, hogy

az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt. Szerinte nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése.

Romániában körülbelül 7000 medvét tartanak számon, de feltételezik, hogy a nagyragadozók száma ennél sokkal nagyobb. A tárca jóváhagyta a medvékre és farkasokra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek a végrehajtását készítik elő - mondta a miniszter.

Gratiela Gavrilescu szerint egy egész sor medvékkel kapcsolatos intézkedésre kértek uniós támogatást, és hamarosan közbeszerzési eljárást indítanak a medvék megszámolására, azonosítóval való ellátására, medvemegőrzők építésére, és a turisták biztonságát szavatoló tájékoztatásra.

Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve a székelyföldi Tusnádfürdőn.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018