eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Medvetámadás a tusványosi szabadegyetemen

A sérült egy 27 éves férfi, a csíksomlyói kórház fertőző osztályára vitték.

Hárombocsos nőstény medve támadt egy 27 éves férfira a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke a Facebook oldalán számolt be a történtekről.

Mint írta, a 27 éves áldozatot bevitték a csíksomlyói kórház fertőző osztályára. Borboly Csaba azt írja, szóltak, hogy vigyék el a környékről medvét - amely már emberre is támadt -, de ezt nem kezelték felelősségteljesen.

Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért? - tette fel a kérdést az RMDSZ-s politikus, aki szerint pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői veszélyt.

Az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy

Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

Az élelem után kutakodó állatok már annyira megszokták az ember jelenlétét, hogy a lakott területekre is bemerészkednek. Az elmúlt hetekben például a csíkszeredai kórház udvarán fényképeztek le egy medvét bocsaival együtt.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosnak látszanak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, az állomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×