INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

medvetámadás

tusványos

bálványosi nyári szabadegyetem

Medvetámadás a tusványosi szabadegyetemen

Medvetámadás a tusványosi szabadegyetemen

Infostart

A sérült egy 27 éves férfi, a csíksomlyói kórház fertőző osztályára vitték.

Hárombocsos nőstény medve támadt egy 27 éves férfira a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke a Facebook oldalán számolt be a történtekről.

Mint írta, a 27 éves áldozatot bevitték a csíksomlyói kórház fertőző osztályára. Borboly Csaba azt írja, szóltak, hogy vigyék el a környékről medvét - amely már emberre is támadt -, de ezt nem kezelték felelősségteljesen.

Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért? - tette fel a kérdést az RMDSZ-s politikus, aki szerint pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői veszélyt.

Az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy

Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

Az élelem után kutakodó állatok már annyira megszokták az ember jelenlétét, hogy a lakott területekre is bemerészkednek. Az elmúlt hetekben például a csíkszeredai kórház udvarán fényképeztek le egy medvét bocsaival együtt.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosnak látszanak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, az állomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018