eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Komoly kétségek a Balaton új úszó csodáival kapcsolatban

A vízügy szerint nem lesz elég víz ahhoz, hogy a Bahart megkapja az új járműveit, a hajózási társaság azonban másról nyilatkozott.

Az aktuális előrejelzés szerint a Balaton vízállása nem fogja meghaladni az előírt üzemvízszintet, és ez azt jelenti, hogy nem fog rendelkezésre állni elég vízkészlet, hogy a Bahart új hajói számára vízi utat biztosítson – írta a Népszavának az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Balatoni Hajózási Zrt. alig várja már, hogy megkapja a járműveket, például az új kompokat. Ehhez azonban az kell, hogy a tó vízállása kellőképp magas legyen, hogy a Sió zsilipjét megnyissák és a csatornában elég víz legyen a járművek áthajózásához.

A lap a vízügytől kapott információval megkereste a Bahartot, ahol viszont közölték: bíznak benne, hogy hamarosan rendeződik a Balaton vízállása, és a közeljövőben elindulhat a hajók Balatonra szállítása, akár már a tavasz folyamán. Ennek előkészületei zajlanak és egyeztetések folynak a háttérben.

A Bahartban 2019 nyarán került egy jelentős kormányzati tőkeemelés után abszolút többségbe az állam (az önkormányzatok így kisebbségi tulajdonosok lettek), mely jogainak gyakorlását a Magyar Turisztikai Ügynökségnek adta. Ezután a cég közgyűlése egy reorganizációs tervről döntött, amely tartalmazta számos értékes vagyonelem, így kemping, szálloda, kikötő és hajó értékesítését.

Az állami tőkeemelésből négy új hajó vásárlására is jutott: a két-két komp és katamarán közül kettő már a tavalyi hajózási szezonnyitóra elkészült – a cég szerint azóta már mindegyik, s vízre bocsátásuk és üzempróbájuk is lezajlott a hajógyárban –, s Veigl Gábor vezérigazgató már akkor abban reménykedett, hogy a hajók nyáron munkába állhatnak. Ez végül a nem elég magas vízállás miatt tavaly meghiúsult, és a fentiek szerint egyelőre nem biztos, hogy idén megtörténhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×