eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Menjen, nézze meg a Balatont, nem hisz majd a szemének!

Elérte a 110 centiméteres lélektani határt a Balaton vízszintje.

Ahogy arról az Infostarton már többször beszámoltunk múlt csütörtök óta folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje. Ez azért fontos, mert egyelőre elmarad az optimális szinttől (április végére 115 centi kellene). Ma reggel 110 centit mértek, amely lélektani határnak mondható.

Korábban ez volt a szabályozási határ, de 2018 óta ezt 120 centire emelték. Az ok egyértelmű, a felmelegedés miatt nyaranta már jóval nagyobb a tó párolgása, mint 30-40 éve.

Öt éve a Hírbalaton írta, hogy egy kormányrendelet 41,5 milliárd forintos keretet biztosított a vízszintemeléssel kapcsolatos feladatok elvégzésére, de ennek a duplája is szükség lehetett volna. Ebből akkor a partvédelemre és a Sió-csatorna felső szakaszának védelmére lehetett költeni.

Tavaly ősszel a Magyar Építők arról számolt be, hogy "már mintegy 70 százalékos készültségű az új Sió-zsilip".

Mindenesetre a sonline.hu szinten tavaly novemberben azt írta: " hajózási zsilipnél már a próbaüzem is megvolt, míg az új vízleeresztő zsilip építése a tervezett ütem szerint halad Siófokon. A Sió-csatorna felújítását és az új zsiliprendszerek építését egyaránt magába foglaló mintegy 19 milliárd forintos program 2020-ban kezdődött és 2023 év végére fejeződik be".

A part megerősítésére azért van szükség, mert 110 centi felett erősebb hullámzásnál a déli oldalon több településén a tó elönti a közeli utcákat és házakat. Jellemzően a Szántód és Balatonfenyves közötti szakaszról van szó.

Tavaly tavasszal a Balaton 105 centivel várta a nyarat és 70 centi alá süllyedt októberre. Az Országos Meteorológia Szolgálat mára, keddre még ígér csapadékot a tó környékére, de a héten több esőre nem lehet számítani. Arra a legközelebb a jövő hét elején van esély.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×