eur:
393.55
usd:
368.33
bux:
66067.72
2024. április 24. szerda György
Keszthely, 2023. március 28. Kialakuló viharfelhők és esőcellák a Balaton felett, a keszthelyi öböl térségében, közel a vízparthoz. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szokatlan és szélsőséges történés a Balatonnál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Medárd időszakban hulló csapadéknak köszönhetően eléri a tó a 120 centiméteres szabályozási szintjét. Ez is ritka az elmúlt 30 év átlagához képest, de van egy még "furcsább" jelenség.

Szélsőséges mennyiségű csapadék esett Magyarországon az elmúlt napokban, ám a Duna és a Tisza külföldi vízgyűjtőin jelentős csapadék nem hullott. Az észak-magyarországi folyók közül ugyanakkor a kisebbek esetében, például a Tarnán várható nagyobb vízszintemelkedés – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella szerint ezek az árhullámok, akár a Túron, akár a Szamoson vagy a Tarnán, várhatóan gyorsan levonulnak, bár az kiszámíthatatlan, hogy a csapadéknak mennyi az utánpótlása, ugyanis a mostani esőzések meglehetősen lokálisak. A szakemberek sem tudják megmondani, hogy épp hol ázik el annyira a talaj, hogy már nem képes befogadni a vizet, ami így a folyókba folyik.

A villámárvizek ellen az önkormányzatok maguk védekeznek, de műszaki segítséget kaphatnak a vízügyes kollégáktól – hívta fel a figyelmet az OVF munkatársa. Ilyen kérés csak egy érkezett hozzájuk az elmúlt napokban. Aról is beszélt, hogy a villámárvizek ellen megelőzéssel, vagyis rönkgátakkal és záportározókkal lehet és érdemes védekezni. Erre vannak már mintaprojektek, de az időjárási szélsőségek miatt sokkal többre lesz szükség ezekből.

A szóvivő hozzátette: az elmúlt hetekben jelentősen, több centiméterrel – a szakemberek megfogalmazása szerint 65 tómilliméterrel – emelkedett a Balaton vízszintje, ilyenre nagyon régen volt példa. Májusban – az elmúlt 30 év átlagai alapján – a tó vízkészlete átlagosan csökkenni szokott egy-két centiméterrel. Ez tavaly három centis apadás volt, akkor semennyi eső nem esett.

Ami még ennél is szokatlanabb és szélsőségesebb, hogy júniusban tovább nő a vízállás, ami így már 119 centiméter – tette hozzá.

Siklós Gabriella elmondása alapján a jövő hét elejére a 120 centiméteres szabályozási szintet is elérheti a Balaton, mert lassan beérkezik a vízgyűjtőre leesett csapadék is.

Az ennél magasabb vízállás a mélyebb területeken, például a déli parton már gondot okozhat, ezért beavatkozásra is sor kerülhet.

Többletvízkészlet esetén nyitható a Sió-zsilip, és történhet vízeresztés a Balatonból, amire két éve volt utoljára példa. Egyelőre várnak és figyelnek a vízügyes kollégák.

Az viszont biztos, hogy idén bőven lesz víz a Balatonban – zárta gondolatait az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×