eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Keszthely, 2023. március 28. Kialakuló viharfelhők és esőcellák a Balaton felett, a keszthelyi öböl térségében, közel a vízparthoz. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szokatlan és szélsőséges történés a Balatonnál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Medárd időszakban hulló csapadéknak köszönhetően eléri a tó a 120 centiméteres szabályozási szintjét. Ez is ritka az elmúlt 30 év átlagához képest, de van egy még "furcsább" jelenség.

Szélsőséges mennyiségű csapadék esett Magyarországon az elmúlt napokban, ám a Duna és a Tisza külföldi vízgyűjtőin jelentős csapadék nem hullott. Az észak-magyarországi folyók közül ugyanakkor a kisebbek esetében, például a Tarnán várható nagyobb vízszintemelkedés – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella szerint ezek az árhullámok, akár a Túron, akár a Szamoson vagy a Tarnán, várhatóan gyorsan levonulnak, bár az kiszámíthatatlan, hogy a csapadéknak mennyi az utánpótlása, ugyanis a mostani esőzések meglehetősen lokálisak. A szakemberek sem tudják megmondani, hogy épp hol ázik el annyira a talaj, hogy már nem képes befogadni a vizet, ami így a folyókba folyik.

A villámárvizek ellen az önkormányzatok maguk védekeznek, de műszaki segítséget kaphatnak a vízügyes kollégáktól – hívta fel a figyelmet az OVF munkatársa. Ilyen kérés csak egy érkezett hozzájuk az elmúlt napokban. Aról is beszélt, hogy a villámárvizek ellen megelőzéssel, vagyis rönkgátakkal és záportározókkal lehet és érdemes védekezni. Erre vannak már mintaprojektek, de az időjárási szélsőségek miatt sokkal többre lesz szükség ezekből.

A szóvivő hozzátette: az elmúlt hetekben jelentősen, több centiméterrel – a szakemberek megfogalmazása szerint 65 tómilliméterrel – emelkedett a Balaton vízszintje, ilyenre nagyon régen volt példa. Májusban – az elmúlt 30 év átlagai alapján – a tó vízkészlete átlagosan csökkenni szokott egy-két centiméterrel. Ez tavaly három centis apadás volt, akkor semennyi eső nem esett.

Ami még ennél is szokatlanabb és szélsőségesebb, hogy júniusban tovább nő a vízállás, ami így már 119 centiméter – tette hozzá.

Siklós Gabriella elmondása alapján a jövő hét elejére a 120 centiméteres szabályozási szintet is elérheti a Balaton, mert lassan beérkezik a vízgyűjtőre leesett csapadék is.

Az ennél magasabb vízállás a mélyebb területeken, például a déli parton már gondot okozhat, ezért beavatkozásra is sor kerülhet.

Többletvízkészlet esetén nyitható a Sió-zsilip, és történhet vízeresztés a Balatonból, amire két éve volt utoljára példa. Egyelőre várnak és figyelnek a vízügyes kollégák.

Az viszont biztos, hogy idén bőven lesz víz a Balatonban – zárta gondolatait az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 10:51
×
×
×
×