eur:
392.42
usd:
354.91
bux:
72767.14
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Nyitókép: Pxhere

Csúnya drágulás várható: sokkal kevesebb termett kedvenc gyümölcsünkből

Kevesebb alma terem idén országszerte, ez a bolti árakban is megmutatkozik majd. Az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál.

Mintegy 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be idén almából, mint tavaly. A mennyiség még magyarországi fogyasztásra sem lesz elegendő, ezért jelentős drágulás várható – írja az atv.hu Raskó György agrárközgazdász közlése alapján.

Raskó György szerint a termés mennyisége jóval kevesebb lesz, mint egy-egy évben ami jellemző. Teremhet talán 90-100 ezer tonna étkezési minőségű alma, és körülbelül 200-220 ezer tonna, ami eleve ipari almának készül. Mindkettő kevesebb, mint ami a hazai szükséglet.

Étkezési almából legalább 110 ezer tonnára, léalmából pedig legalább 400 ezer tonnára lenne szükség - mondta az agrárközgazdász.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összefoglalója szerint a léalma felvásárlási ára a napokban kilogrammonként 75-80 forint között szóródik, ami a tavalyi árnak majdnem a duplája. Az étkezési alma esetében pedig 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható.

Az ATV-nek nyilatkozó árus érzi az árak változását. „Sajnos dupla árai vannak szinte mindennek a nagybani piacon, mint ami eddig volt. És nemcsak az alma, hanem a szőlő ugyanúgy, a dinnye, minden dupla- és háromszoros árakon van – fogalmazott a kereskedő.

Szakértők szerint az idei gyengébb termés hátterében több tényező áll: a tavalyi jó év után a fák "leterheltebbek" voltak, illetve az időjárás sem kedvezett a termésnek. A helyzetet rontja, hogy az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál.

Más őszi gyümölcsöknél, mint a szilva és az őszibarack egyelőre nem tűnik úgy, hogy rossz lenne a szezon.

Az őszibarack szürete lassan befejeződik, a szilva szezon azonban még néhány hétig eltart.

Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendülte az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×