eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pexels.com

Brutális összeg: elárulta a Spotify, mennyit költött tavaly jogdíjakra

A svéd zenei streaming platform fennállása óta a legnagyobb összeget teljesítette az előadók felé.

A 2023-as streaming jogdíjakból összesen kilencmilliárd dollárt fizetett a zenészeknek, előadóknak a Spotify, amivel a legnagyobb éves kifizetést érte el bármelyik zeneipari cég közül – írja a Portfolio az Euronews beszámolója alapján.

Charlie Hellman, a Spotify alelnöke és a zenei termékekért felelős globális vezetője közölte:

több mint 1250 olyan előadó volt, akik egyenként több mint egymillió dollárt kerestek a lemez- és kiadói jogdíjakból,

ami jelentős növekedést mutat az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest. További 11 600 művész százezer dollár, 66 ezren pedig tízezer dollár feletti összeget kaptak a jogdíjakból.

A streaming-szolgáltatók a streamelésből való részesedést, a jogdíjakat általában úgynevezett „streamshare” alapján fizetik ki a zeneszerzőknek. Összeszámolják és rendszerezik, hogy az adott tulajdonostól származó dalokat hányszor játszottak le és ezt a számot osztják el a piacon történő összes lejátszással.

Nem csak a Spotify büszkélkedhet kedvező adatokkal, ugyanis a Luminate tavalyi összegzése szerint a globális zeneipar új éves rekordot döntött – több mint négymilliárdos lejátszással

A Spotify 2024-re változtatásokat jelentett be, melyek közül a legfontosabb és a legtöbbeket érintő fejlemény, hogy megszünteti az évi ezer lejátszásnál kevesebbet streamelt dalok utáni kifizetéseket.

Címlapról ajánljuk
Magyarország a mérkőzés utolsó lövésével győzött

Magyarország a mérkőzés utolsó lövésével győzött

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×