eur:
395.74
usd:
368.67
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pixabay

Megugrott az illegális zeneletölések száma, és már a YouTube-ot sem kímélik

Újra erőre kapott az illetéktelen zeneletöltés, miközben egyre több előfizetője van a különböző zenei streaming-szolgáltatóknak.

Meredeken emelkedik a zenék illetéktelen letöltését lehetővé tevő weboldalak száma - írja a Wired által közzétett adatok alapján a HVG. Eszerint 2023-ban világszerte több mint 17 milliárd alkalommal látogattak meg zenei kalózkodással foglalkozó weboldalakat, az előző évhez képest 13 százalékkal többen. Vagyis úgy tűnik, hogy a felhasználók ismét az internetet használják kedvenceik illegális letöltésére, ehhez pedig a YouTube is hozzájárul.

Mint írja a lap, a Gizmondo oldal egy kimondottan kalózkodással foglalkozó kutatócéget, a Musót idézi, amely azt következtette ki, hogy a streaming-szolgáltatások, például a Spotify és az Apple Music magasabb, a globális inflációs környezet miatt emelt árai visszaterelik az embereket az illegális letöltések felé. Mind több és több fogyasztó fordul olyan webhelyekhez, amelyek közvetlenül másolják ki a hangot YouTube-videókból, letölthető MP3 vagy .wav fájlokká konvertálva azokat.

A kutatók által nyomon követett zenei kalózkodás körülbelül 40 százaléka ezekről a "YouTube-to-MP3" oldalakról származik.

Az eredeti webhely olyan egy lemezkiadói per miatt már nem üzemel, mások viszont átvették a helyét. Mint írják, egy egyszerű Google-keresés tucatnyi hasonló weboldalhoz juttathat el bárkit.

A lap azt írja, érdekes, hogy a YouTube-ot birtokló Google egyenesen ezekre a kalóz oldalakra irányítja a felhasználókat, amelyek viszont több milliárd látogatást generálnak a YouTube-on. A Google ugyan szigorú irányelveket ír elő a szerzői jogok megsértése ellen a szolgáltatási feltételekben, mégis úgy tűnik, hagyja, hogy ezek a zenei kalózoldalak elszabaduljanak.

A videómegosztó szóvivője, Jack Malone a Gizmondónak azt mondta, a YouTube számára rendkívül fontos, hogy az alkotók és az előadók megfelelő fizetést kapjanak a tartalmaikért, azonban azt is megjegyezte, hogy a platform fellép a zenelopó szolgáltatásokkal szemben, amikor értesítést kap róluk.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 17. 05:30
×
×
×
×