eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az alapításának 55. évfordulóját ünneplő Világgazdaság konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2023. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megtartotta első ülését a megújult Gazdasági Kabinet

Orbán Viktor miniszterelnök döntése értelmében, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével szerdán megtartotta első ülését a megújult Gazdasági Kabinet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A Gazdasági Kabinetben immáron egy helyre összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések, jogkörei kibővültek a korábbi Növekedési és Versenyképességi Kabinethez tartozó területekkel, így a kabinet összességében 66 felelősségi körre vonatkozóan rendelkezik döntési jogkörrel – írták a közleményben.

A gazdaságfejlesztési miniszter a kabineten keresztül ügydöntő jogkörrel rendelkezik a kormányon belül, többek között az adópolitika, a vidékfejlesztés, az államháztartás, az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása, a belgazdaság, valamint a versenyképesség gazdasági és jogi feltételrendszeréért való felelősségi körökbe tartozó előterjesztések és jelentésekhez kapcsolódó kérdések területein.

A Gazdasági Kabinet állandó tagjai az elnökséget ellátó gazdaságfejlesztési miniszter mellett: az agrárminiszter, az energiaügyi miniszter, az építési és közlekedési miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a területfejlesztési miniszter, valamint a tárgyalt napirendi pont tekintetében az előterjesztő (jelentés esetén a benyújtó) miniszter vagy miniszterek és a miniszterelnök politikai igazgatója - idézték fel.

A közlemény szerint az ülés napirendi pontjai között a kabinet megtárgyalta a jogkörébe tartozó előterjesztéseket, amik többek közt a kkv-k és a munkaerőpiac megerősítését, valamint az infrastruktúra fejlesztését célozták. Ezek között szerepelt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása, közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztési beruházások megvalósítása.

A kabinet elsődleges funkciója, hogy segítse a miniszterelnök és a kormány munkáját. Szerepe koordinatív is, amelyben összehangolja a nemzetgazdasági és ágazati célokat, hatásokat a kormányzati és társadalmi érdekekkel annak érdekében, hogy minél erőteljesebben fejlődjön és növekedjen a magyar gazdaság.

A gazdasági növekedés helyreállításához, a gazdaság dinamikus növekedéséhez az óvatossági motívum oldódására, a fogyasztás és a beruházások növekedésére, valamint az aktivitási ráta további növelésére van szükség – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×