eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Karácsonyra akár lehetne olcsóbb is a hal, mégsem lesz, sőt!

Közepes az idei haltermés, de a minőség kiváló, a piacokon pedig bőségesen lesz hal karácsony előtt – mondta az InfoRádióban a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc. Az átlagos drágulás 10-12 százalékos.

A 2022-es, rendkívüli aszályos év a haltermelésben is komoly károkat okozott, az idei csapadék viszont sokat segített az ágazat helyreállásában. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta, lejjebb mentek a takarmányárak is, ennek is köszönhető a "jó-közepes" termés.

"Tombolnunk nem kell az örömtől, de a tavalyi, mohácsikatasztrófa-hangulat után, amikor a halászat 30 százaléka víz nélkül tengődött, ez egy ragyogó lehetőség már. A piac tele van friss, feldolgozott hallal" – rögzítette.

Az intenzív haltermelés közben nem is érezte meg annyira a tavalyi év nehézségeit, az afrikai harcsa, a szürke harcsa és a csíkos sügér "előállítói" teljes erővel készülnek már a karácsony előtti rohamra; "a mennyiség mellé igen kiváló minőség is járul".

Lévai Ferenc az árak alakulásáról is beszélt:

10-12 százalékos drágulás van, de a nyári csúcsárhoz képest 15-18 százalékkal olcsóbban adják már a halat.

"A termelés tudomásul vette, hogy azt az árkedvezményt, amit a természet és az olcsóbb takarmány adott, visszaadtuk a fogyasztóknak, más kérdés, hogy a kereskedelem ezt hogy adja tovább, mert ugyan mi engedünk a halárakból, 1700 forintért adtuk a ponty kilóját, most 1350-1400-ért, de a kereskedelemben ki tudja, át fog-e ez menni" – mutatott rá.

Azt is elmondta, mindenki minél előbb, már december első hetében vegye meg a karácsonyi asztalra szánt halat, a halhús ugyanis minden gond nélkül eláll egy hónapot a fagyasztóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 29. 21:26
×
×
×
×