eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Karácsonyra akár lehetne olcsóbb is a hal, mégsem lesz, sőt!

Közepes az idei haltermés, de a minőség kiváló, a piacokon pedig bőségesen lesz hal karácsony előtt – mondta az InfoRádióban a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc. Az átlagos drágulás 10-12 százalékos.

A 2022-es, rendkívüli aszályos év a haltermelésben is komoly károkat okozott, az idei csapadék viszont sokat segített az ágazat helyreállásában. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta, lejjebb mentek a takarmányárak is, ennek is köszönhető a "jó-közepes" termés.

"Tombolnunk nem kell az örömtől, de a tavalyi, mohácsikatasztrófa-hangulat után, amikor a halászat 30 százaléka víz nélkül tengődött, ez egy ragyogó lehetőség már. A piac tele van friss, feldolgozott hallal" – rögzítette.

Az intenzív haltermelés közben nem is érezte meg annyira a tavalyi év nehézségeit, az afrikai harcsa, a szürke harcsa és a csíkos sügér "előállítói" teljes erővel készülnek már a karácsony előtti rohamra; "a mennyiség mellé igen kiváló minőség is járul".

Lévai Ferenc az árak alakulásáról is beszélt:

10-12 százalékos drágulás van, de a nyári csúcsárhoz képest 15-18 százalékkal olcsóbban adják már a halat.

"A termelés tudomásul vette, hogy azt az árkedvezményt, amit a természet és az olcsóbb takarmány adott, visszaadtuk a fogyasztóknak, más kérdés, hogy a kereskedelem ezt hogy adja tovább, mert ugyan mi engedünk a halárakból, 1700 forintért adtuk a ponty kilóját, most 1350-1400-ért, de a kereskedelemben ki tudja, át fog-e ez menni" – mutatott rá.

Azt is elmondta, mindenki minél előbb, már december első hetében vegye meg a karácsonyi asztalra szánt halat, a halhús ugyanis minden gond nélkül eláll egy hónapot a fagyasztóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
A németek kitartanak Ukrajna mellett, folytatják a fegyverszállításokat - Háborús híreink vasárnap

A németek kitartanak Ukrajna mellett, folytatják a fegyverszállításokat - Háborús híreink vasárnap

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton, az Ukrajna elleni orosz háború kezdetének második évfordulóján Odesszában kijelentette, hogy Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt: támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útját az Európai Unióba. Ukrajna ezzel párhuzamosan közölte, hogy az idén a lőszergyártás jelentős mértékű növelését tervezi. Eközben Oroszország legnagyobb szövetségese, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető bejelentette indulását a 2025-ös elnökválasztáson. Háborús híreink percről percre frissülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×