eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Karácsonyra akár lehetne olcsóbb is a hal, mégsem lesz, sőt!

Közepes az idei haltermés, de a minőség kiváló, a piacokon pedig bőségesen lesz hal karácsony előtt – mondta az InfoRádióban a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc. Az átlagos drágulás 10-12 százalékos.

A 2022-es, rendkívüli aszályos év a haltermelésben is komoly károkat okozott, az idei csapadék viszont sokat segített az ágazat helyreállásában. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta, lejjebb mentek a takarmányárak is, ennek is köszönhető a "jó-közepes" termés.

"Tombolnunk nem kell az örömtől, de a tavalyi, mohácsikatasztrófa-hangulat után, amikor a halászat 30 százaléka víz nélkül tengődött, ez egy ragyogó lehetőség már. A piac tele van friss, feldolgozott hallal" – rögzítette.

Az intenzív haltermelés közben nem is érezte meg annyira a tavalyi év nehézségeit, az afrikai harcsa, a szürke harcsa és a csíkos sügér "előállítói" teljes erővel készülnek már a karácsony előtti rohamra; "a mennyiség mellé igen kiváló minőség is járul".

Lévai Ferenc az árak alakulásáról is beszélt:

10-12 százalékos drágulás van, de a nyári csúcsárhoz képest 15-18 százalékkal olcsóbban adják már a halat.

"A termelés tudomásul vette, hogy azt az árkedvezményt, amit a természet és az olcsóbb takarmány adott, visszaadtuk a fogyasztóknak, más kérdés, hogy a kereskedelem ezt hogy adja tovább, mert ugyan mi engedünk a halárakból, 1700 forintért adtuk a ponty kilóját, most 1350-1400-ért, de a kereskedelemben ki tudja, át fog-e ez menni" – mutatott rá.

Azt is elmondta, mindenki minél előbb, már december első hetében vegye meg a karácsonyi asztalra szánt halat, a halhús ugyanis minden gond nélkül eláll egy hónapot a fagyasztóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×