eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: unsplash.com

Meglepő összefüggést találtak a napelemek és a demográfia között

Ahol sok a napelem, ott jellemzően nő az adott falu létszáma - ez derült ki egy elemzésből.

A Pénzcentrum nézett utána annak, hol találhatók legnagyobb arányban olyan lakóházak, amelyek napelemmel vannak ellátva, és hogy ezeken a településeken a lakosságszám hogyan változott 2011 és 2022 között.

A napelemes ellátottsági toplistából kiderül, hogy a legtöbb település, ahol arányaiban sok helyen van már napelem, lakosságszám növekedés tekintetében is az élen jár. A 30 településből mindössze 5 helyen csökkent nagyobb mértékben a lakosok száma, mint országosan 2011 és 2022 között.

A toplistát a Fejér megyei Nadap vezeti, ahol a házak ötöde napelemmel ellátott. Nadap már korábbi elemzéseinkben is felbukkant toplistákon, amelyekben a lakosságszám növekedést vizsgáltuk, ugyanis 2011 óta 36,5 százalékkal nőtt a lakosok száma. A következő három helyet Keszü, Márkó és Hercegkút szerezték meg, szintén kistelepülések. Hercegkúton viszont a lakosságszám az országos átlagnál is nagyobb csökkenést mutat. Az ötödik helyen Kozármisleny áll.

A lap megállapítása szerint a napelem azóta komoly árnövelő tényezővé vált az ingatlan.com áprilisi elemzése szerint. Akkor azt írták, a napelemmel felszerelt házak egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében: január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra.

A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint volt, ami 23 százalékos prémiumot jelent,

a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemezte, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson - közölték. A cég elemzője, Balogh László szerint a napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×