INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

béremelés

liga szakszervezetek

vállalkozásfejlesztés

Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron

Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron

Infostart

Azoknál a cégeknél, amelyeknél korábban csak 10 százalék alatti bérfejlesztés volt, idén mindenképpen szükség lesz korrekcióra, de a 10 százalék fölötti emelések esetében is" – mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: az elmúlt időszakban olyan sokkhatások érték a vállalkozásokat, hogy nagyon óvatosan kell bánniuk a béremelésekkel.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint nagyon komoly nyomás nehezedik a szakszervezetekre és a munkáltatókra is az infláció drasztikus emelkedése miatt. A jelenlegi bérmegállapodások többsége biztosítja a feleknek, hogy évközben felülvizsgálják a korábban aláírt emeléseket és a végrehajtott bérfejlesztéseken túl további kompenzációkat adjanak.

"Ez az év közepén vagy adott esetben az év végén is jelenthet alapbéremelést, egy vagy több részletben kifizetett kompenzációs összeget, vagy béren kívüli juttatásokat is" – mondta Mészáros Melinda. Azt látják, ahol egy számjegyű, 10 százalék alatti bérfejlesztés volt nemrég, ott mindenképpen szükséges korrekció, de ez érvényes lehet ott is, ahol 10 százalék fölötti emelések voltak.

"Nem látjuk még az éves átlagos inflációt, ami viszont egyértelműen elmondható, hogy a munkavállalók nem az átlagos inflációs mértéket érzik, mert

az alapvető élelmiszerek és az alapvető szolgáltatások ára jelentősen, akár 100-150 százalékkal is emelkedett"

– foglalta össze a szakszervezet elnöke. Egy központi felmérésre hivatkozva Mészáros Melinda azt mondta: a munkáltatók kétharmadánál 15 százalék körüli bérfejlesztésre lehet számítani, de a dolgozók egyharmada egyáltalán nem kapott fizetésemelést.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: az elmúlt időszakban olyan sokkhatások érték a vállalkozásokat, hogy nagyon óvatosan kell bánniuk a béremelésekkel, emellett nagy munkaerőhiány van a piacon, ez szintén jelentősen befolyásolja a magyarországi bérstruktúrát. Perlusz László az InfoRádiónak azt mondta: májustól várható, hogy lassul a gazdasági növekedés, de mivel még mindig keresleti a munkaerőpiac,

a magas infláció miatt ez kikényszerítheti a béremelést.

Emlékeztetett arra is, hogy az év elején 20 százalékos minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés volt, de figyelembe kell venni az energiaárak megugrását is.

"Nem 20 százalékkal emlkedett az áram ára, hanem 80-nal, de a gáz ára sem 20 százalékkal nőtt, hanem az ötszörösére emelkedett, tehát olyan sokkhatások érték a vállalkozásokat ebben az évben, hogy nagyon óvatosan kell bánniuk a béremelésekkel" – mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron – Mészáros Melinda
 
Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron – Perlusz László
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018