eur:
396.99
usd:
371.5
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A dán válogatott játékosai ünneplik győzelmüket, középen Lasse Svan a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság harmadik helyéért játszott Franciaország – Dánia mérkőzés után a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án. Dánia 35-32-re győzött.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

"Megnyomta" a turizmus számait a kézilabda-Eb

34-37 millió vendégéjszakával számol idén a kormányzat, ez alig fog elmaradni a 2019-es, rekordnak számító 41 milliótól.

A férfi kézilabda Európa-bajnokságnak pozitív hatása volt a turisztikai forgalomra: januárban az előzetes adatok szerint az árbevétel megközelítette a rekordnak számító 2019-es és 2020-as eredményeket a magyarországi szálláshelyeken; idén egész évben is jelentős fordulat várható az ágazatban - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb podcastjában a szervezet előrejelzését.

Hozzátette: Budapesten, Debrecenben és Szegeden is jelentősen nőtt a vendégek száma a meccseket látogató külföldi turistáknak köszönhetően.

A szálláshelyeken idén az első három hétben több mint 16 milliárd forint bevétel keletkezett, ami több mint ötszörös növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, mivel a lezárások alatt tavaly alig 3 milliárd forint volt a bevétel. A vendéglátóhelyek árbevétele több mint 60 milliárd forint lett idén az első három hétben, éves összehasonlításban a növekedés meghaladta a 90 százalékot.

Biztatóak az előfoglalási számok a következő hónapokra is, határozott növekedést mutatnak a külföldi foglalások, a visszaépülés a fővárosban is folyamatos - fejtette ki az MTÜ vezérigazgatója.

Hozzátette:

a turisztikai ügynökség 34-37 millió vendégéjszakával számol az idén, ez alig fog elmaradni a 2019-es, rekordnak számító 41 milliótól.

Guller Zoltán kiemelte, hogy tavaly a magyar turizmus több mint tízszer jobban nőtt a világátlagnál: a nemzetközi turistaérkezések átlagosan 4 százalékkal nőttek 2021-ben, Magyarországon pedig 46 százalékkal. Értékelése szerint a 2022-es év jól indult, az MTÜ téli forgalomélénkítő kampányához sok szervezet csatlakozott, az adataik alapján négyszeresére nőtt a foglalások száma a kampány hatására az azt megelőző időszakhoz képest. Idén januárban 1,5 millió vendégéjszakát várnak, ez jelentős emelkedés a tavalyi félmillióhoz képest, és közelíti a rekordév 2 milliós számát. A belföldi és külföldi turisták aránya továbbra is kiegyensúlyozott maradt.

Kitért arra, hogy a nemzetközi szervezetek felmérései szerint a járvány enyhülésével útnak indulnak az emberek, és az elhalasztott utazásaikat bepótolják. A világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű World Travel and Tourism Council (WTTC) a húsvéti időszakban 250 százalékos növekedést vár Európában, a nyári foglalásokban pedig 80 százalékos bővülést.

Guller Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy február elsejétől már nem a vonatkozó intézkedéseket kell figyelni külföldi utazáskor, hanem az egyéni egészségi állapotot, ezért az oltottak jóval szabadabban utazhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×