eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rekordáron értékesítik a földgázt Európában

Közel egy hónapon belül már a sokadik csúcsára emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában kedden reggel.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 1228,8 dollárba, azaz megawattóraként 102,45 euróba került.

Szeptemberben a legközelebbi határidős jegyzésekben még 759 dollár volt az átlagár.

Január óta ötszörösére nőttek a földgázárak

a holland TTF-n, ezen belül is szeptemberben drasztikus volt az emelkedés, gyakorlatilag megduplázódott az ár.

A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia és a szén árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál alacsonyabb. A szén határidős jegyzése hétfőn 13 éves csúcson zárt.

Európa, miközben nem érkezik elengedő földgáz sem vezetéken keresztül, sem cseppfolyósított formában, kénytelen árversenybe bocsátkozni az elsőrangú ázsiai piacokkal a cseppfolyósított gázért, aminek komoly árfelhajtó hatása van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×