eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Gáz van a brit földgázárakkal

A drámai módon megdrágult földgáz miatt válságtanácskozást tart a brit energia-ágazat cégvezetőivel a brit kormány. Az áremelkedéseknek másoknál is jobban kitett briteknél az egyik gázszolgáltató már kormányzati mentőcsomagot kért.

Nagy-Britanniában az utóbbi napok vezető témája, hogy masszív gázáremelkedésre készüljenek-e fel a fogyasztók a nagykereskedelmi árak megugrása közepette. A helyzet Európát is sújtja, de a britek még inkább sebezhetőek, mert mindenki másnál kevesebb földgázt tartalékoltak.

Sok brit fogyasztó aggodalmait fokozza, hogy a Bulb nevű szolgáltató máris azt kérte a kormánytól, hogy mentse ki. A sajtóban pedig azt taglalják:

mi történik, ha csődbe megy az ember szolgáltatója.

Ebben a közhangulatban készült az energiaiparral és a szabályozó hatósággal, az Ofgemmel való válságtanácskozásra Kwasi Kwarteng brit üzleti miniszter.

Boris Johnson miniszterelnök viszont azzal próbálta nyugtatni – a rá jellemző sajátos nyelvezettel – a fogyasztókat, hogy egyrészt a világgazdaság talpra állásával párhuzamos, időszaki gondokról van szó, másrészt az ágazatokat érintő problémák globálisak, nemcsak Nagy-Britanniát sújtják.

Az ENSZ közgyűlésére, New Yorkba tartó Johnson a kormánygépen utazó újságíróknak azt mondta, hogy

„most szakadnak le Gulliverről a kötelek, most áll fel és egy ideig eltart, amíg helyreáll a vérkeringése.”

Arra a kérdésre, hogy hónapokig eltarthatnak-e a részben a gázár által kiváltott ellátási gondok, azt mondta: "Lehet, hogy ennél gyorsabban megoldódnak, de mint tudják, vannak problémák a szállítással, a konténerekkel, a munkaerőhiánnyal".

Johnson szerint nemcsak Nagy-Britanniát, hanem az egész világot érintő gondokról van szó:

"A gázellátás problémája globális, a kamionsofőr-hiány az Egyesült Államokban és Európában is fennáll, tehát mindenhol ugyanezekkel a problémákkal találkozunk. De úgy gondolom, hogy a piaci erők nagyon-nagyon gyorsan rendezni fogják a helyzetet, és mi mindent megteszünk, hogy segítsünk" – mondta.

Visszatérve a veszélybe került brit gázellátó cégekre, a Sky Newsnak nyilatkozva a kormány egyik minisztere nem zárta ki egy úgynevezett "rossz bank" létrehozását, amely a csődbe jutott cégek veszteséget okozó ügyfeleivel vagy az energiavállalatok megmentésével foglalkozna.

A nagykereskedelmi gázárak január óta 250 százalékkal emelkedtek a szigetországban, és négy kis energiavállalat már összeomlott.

A britek a leginkább kitettek a helyzetnek, mert az európai országokhoz képest is jóval kevesebb földgázt tartalékoltak el az idén. Az ok a hideg tél, a szélenergia visszaesése és így a földgáz fokozott, áramgenerálásra való felhasználása volt.

Egész Európára kihat az is, hogy a szén-dioxid-kereskedelmi rendszerben az idén rekordszintre ugrott az ipari tevékenység során a levegőbe kerülő szén-dioxid ára. Emiatt már nem gazdaságos szénerőművek beindításával támogatni az áramtermelést és leszorítani a földgáz iránti igényt, ezzel együtt az árakat is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×