eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Napokon belül elérhető lesz az új ingyenhitel a családoknak

Indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, ehhez csatlakoztatnak egy CSOK-os hitelkonstrukciót. Novák Katalin beszélt a járványhelyzetről és arról is, hogy hogyan áll a pedagógusok béremelésének kérdése.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként várhatóan idén október 4-én indítja el a Zöld Otthon Programot. A 200 milliárdos keretösszegű program keretében a lakossági ügyfelek

  • legalább BB energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek
  • kedvező, a teljes futamidő alatt 2,5 százalékos fix kamatozású hitelt a programban részt vevő bankoknál,
  • legfeljebb 70 millió forint összegben, maximum 25 éves futamidővel.

Ehhez csatlakozott most Novák Katalin bejelentése: a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után elmondta, a fenti konstrukció bővül októbertől a Zöld Otthon CSOK Kölcsönnel a gyermeket vállaló vagy nevelő családok számára.

Tehát akik igénybe veszik az MNB Zöld Otthon Programját és felveszik a CSOK-ot (új lakás esetén ez három gyermek mellett 10, két gyermek mellett 2,6 millió forint), azok

két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig 0 százalékos kamattal vehetik igénybe

a (más típusú ingatlanok esetében továbbra is 3 százalékos kamatozású) CSOK-hitelt.

A Portfolio kiszámolta, hogy míg a jelenleg elérhető 3 százalékos CSOK-hitel törlesztőrészlete 20 éves futamidő és 10 milliós hitelösszeg mellett 55 ezer forint, a Zöld Otthon Programban ugyanez 53 ezer forint lehet, a kamatmentes CSOK-hitellel pedig 42 ezer forint.

Járványhelyzet, digitális oktatás

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzsnek azt a tájékoztatást adta, hogy komoly változás a múlt héthez képest nincs a járványhelyzetben, az eddigi tendencia - a betegszámok mérsékelt növekedése - folytatódik. Még mindig sokan vannak az idős korosztályban, akik nem éltek az oltás lehetőségével, annak ellenére sem, hogy személyesen megkeresték őket.

Elhangzott: alacsony az oltottak aránya az elhunytak körében, jellemzően idősekről van szó. A kórházba kerülő oltottak többsége több, súlyosabb betegséggel is küzd.

Óvodák és iskolák esetében is 1 százalék alatt a digitális oktatásra való áttérésben érintett intézmények száma. A fő szabály az, hogy a 6. évfolyamtól felfelé, ahol már lehet oltani a diákokat, ne legyen digitális oktatás, de ennek tilalmáról nincs szó Novák Katalin szerint, Covid-betegségek miatt szükséges esetben át lehet rá állni.

Minimálbér-emelés és családtámogatások, garantált bérminimum

Ha jövőre valóban bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, az három családtámogatási forma összegén is változtatni fog. Erről külön cikkben számoltunk be, ITT.

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e, hogy a garantált bérminimum 260 ezer forint legyen, a családokért felelős tárca nélküli miniszter azt válaszolta, még zajlanak a tárgyalások a munkaadók és munkavállalók között, ez érzékeny ügy, nem lenne taktikus most erről nyilatkozni.

Pedagógusok bére, iparűzési adó

Azzal kapcsolatban, hogy Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár – aki a XII. kerületben Fidesz-képviselőjelölt lesz a 2022-es választásokon – azt sürgeti, hogy még ebben a ciklusban kapjanak béremelést a pedagógusok, Novák Katalin elmondta: bízik abban, hogy ez sikerül, dolgoznak az ügyön.

Parragh László iparkamarai elnök szerint jövőre is fenn kellene tartani, hogy a kkv-knek csak az iparűzési adó felét kelljen befizetniük (ezt kifogásolta Karácsony Gergely főpolgármester is, mert az államtól nem kapnak kompenzációt a kieső bevételek kompenzálására). Novák Katalin közölte, egyelőre nem döntött erről a kormány.

Szja-visszatérítés

Még nincs kész a törvényjavaslat, több kérdést is rendezni kell. Azt már lehet tudni, hogy a családokban minden szülő érintett, ha fizetett személyi jövedelemadót, illetve nagyjából mindenki tudja, mennyi adót fizetett, milyen kedvezményeket vett igénybe, így megsaccolható a majdani visszatérítés összege.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×