eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kedvezményes zöld lakáshitelt jelentett be az MNB

A zöld monetáris politikai eszköztár-stratégia egyik eleme 200 milliárdos keretösszeg program várhatóan októberben indul el.

Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ennek alapján a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Nyilvánvaló, hogy a környezeti feltételeket figyelmen kívül hagyva gazdasági növekedést elérni nem lehet, a klímaváltozásra mindenkinek reagálnia kell - mondta.

A monetáris tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként

  • augusztustól Zöld jelzáloglevél-vásárlási program,
  • majd októbertől Nhp zöld otthon program elindításáról határozott.

A programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel - mondta, és jelezte, az MNB hosszú távú célja, hogy elősegítse a zöld pénzügyi rendszer kiépülését Magyarországon.

Közlése szerint a Zöld otthon programot 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, csak lakossági ügyfelek vehetik fel a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt.

Az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek,

amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

Közölte: a Zöld jelzáloglevél-vásárlási program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését - mondta. A monetáris tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

Kitért arra, hogy a jegybank már az elmúlt években is számos lépést tett, hogy elősegítse a zöld pénzügyi piacok fejlődését, valamint erősítse a környezettudatos fogyasztói szemléletmódot, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Mérföldkőnek tekinthető az alelnök szerint, hogy az Országgyűlés 2021. május 28-i döntése alapján az MNB mandátuma Európában elsőként a környezeti fenntarthatóság előmozdítására is kiterjed. Ezért az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladataival összhangban küldetésének tekinti, hogy elsődleges árstabilitási céljának veszélyeztetése nélkül, hosszútávú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához.

Hangsúlyozta, hogy a környezeti fentarthatóság érvényesítése nem érinti a monetáris politika irányultságát. A kamatemelési ciklus addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. A havi emelések mértékét illetően a júliusi döntés meghatározó lesz - közölte.

Virág Barnabás a közelmúltban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. A beszélgetést itt lehet elolvasni vagy meghallgatni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×