eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Gál András Levente, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Digitális jólét program (Djp) szakmai vezetője beszédet mond A koronavírus hatásai az élsportra elnevezésű műhelykonferencián a Testnevelési Egyetemen, Budapesten 2020. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Közös projekt indult a vállalkozások digitális felzárkóztatásáért

Már több közös programot is elindított a Digitális Jólét Program és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Több fontos, a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját, valamint a hozzájuk kapcsolódó innovációt elősegítő témában számolt be előrelépésről a Digitális Jólét Program (DJP) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A 21. században azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek gyorsan reagálni a digitalizáció adta lehetőségekre. A február 25-én megalakult állandó munkacsoport célja többek között a magyar kkv-k digitális fejlettségének növelése és az adatgazdaság fejlesztése. A DJP–MKIK közös munkacsoport áttekintette a februárban elindított feladatokat, és több területen fontos eredményekről számolt be.

„A magyar kkv-k digitalizációs teljesítménye a DESI (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) alapján igen alacsony az Európai Unió más országaihoz viszonyítva. Ezért nagyon gyorsan lépéseket kell tennünk a fejlesztésben. Ahhoz, hogy a vállalkozások képesek legyenek kihasználni a digitalizáció nyújtotta versenyelőnyt, ösztönöznünk kell a mesterségesintelligencia-alapú és más innovatív megoldások elterjedését” – mondta Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.

A DJP égisze alatt működő Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) keretében májusban elindult egy horizontális projekt, mely hosszú távú innovációs programok előkészítését teszi lehetővé. Ezek fókuszában az MI-alapú megoldások elterjesztése áll a kis- és középvállalkozások körében. Az MKIK a Modern Vállalkozások Programja keretében olyan digitális, mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások fejlesztésén dolgozik, melyek hosszú távon sikeresen hozzájárulnak majd a vállalatok mindennapi működésének optimalizálásához.

„A digitalizáció és azon belül is az adatgazdaság szerepe megkerülhetetlen lesz az elkövetkezendő években. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden olyan digitalizációs törekvést támogat, amely a gazdaság újraindítását és tartós növekedését szolgálja. A mesterséges intelligencia és az üzletiadat-hasznosítás területén konkrét fejlesztési javaslataink vannak" – hangsúlyozta Parragh László, az MKIK elnöke.

A Magyarország nemzetgazdasága szempontjából hatalmas jelentőséggel bíró kkv-k jelentős része az ország vidéki részein található, ezért a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak otthont adó településekről sem szabad elfelejtkezni. Elengedhetetlen a megfelelő digitális infrastruktúra biztosítása annak érdekében, hogy a vidéki kkv-k se szenvedjenek hátrányt. A DJP által létrehozott Okos Város Piactér keretében a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, valamint a digitális megoldásokra nyitott önkormányzatok egymásra találhatnak. Ennek köszönhetően nemcsak a digitalizáció minél gyorsabb terjedése válhat lehetővé, de a vállalkozások helyben is bekapcsolódhatnak a digitális fejlesztésekbe.

A munkacsoport tevékenységének eredményeképpen az MKIK fontos szerepet vállal a DJP digitális vállalkozásoknak alapított HYPER programjában is, mely eddig 120 vállalkozás innovatív digitális megoldásainak exportképességét segített továbbfejleszteni.

Az együttműködés egyéb programjai között szerepel többek között a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×