INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ingatlanpiac

kereslet

duna house

felmérés

hitel

Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.

Felmérés: idén is kitarthat az ingatlanpiaci pezsgés

Infostart

A Duna House ingatlanközvetítő hálózatnak készített reprezentatív kutatás alapján a 18-79 év közötti lakosság több mint negyedének aktuálisan van, vagy az elkövetkezendő egy évben lesz ingatlanügylete. A válaszadók 16 százaléka ingatlant vásárolna a következő időszakban, amely azt mutatja, hogy az eddig tapasztalt erős érdeklődés az év hátralévő részében is megmarad. Az ingatlant vásárlók legnagyobb része hitelt és vagy otthonteremtési támogatást is felvenne, amelyről az ügyfelek bevallása szerint több mint harmaduknak nincsen naprakész információja.

Az ingatlanpiac kínálati oldalát vizsgálva kiderült, hogy a felmérésben megkérdezettek 7 százaléka próbálja jelenleg értékesíteni lakását, továbbá 8 százalék az elkövetkezendő 12 hónapban tervezi mindezt. Az ingatlant eladók számára fontos szempont, hogy a megfelelő vásárlót találják meg a lehető legmagasabb eladási összegért, ezért szívesen vesznek igénybe szakértői segítséget ingatlan értékesítő személyében. A vevők közül legtöbben azért szeretnének lakást vásárolni, mivel megváltoztak az ingatlannal szembeni igényeik. A második helyen indokként a lakáseladás hátterében az örökségből származó lakástól vagy háztól való megválás szerepel.

„Felmérésünk alapján továbbra is aktív ingatlanpiacra számíthatunk az idei évben

– mondja a Duna House elemzési vezetője. – A gyorsan változó és komplex körülményeket az eladók és vevők egyaránt érzékelik, ezért fontos szempont lett számukra, hogy szakértői segítséget vegyenek igénybe ingatlanügyeik során. Az ingatlanárak pontos meghatározásában, illetve a közvetítők nagy kapcsolatrendszere és a kényelem miatt fordulnak legtöbb esetben segítséghez az eladók. Vevői oldalról a gyors döntéseket elősegítő háttértudás hiányzik a legtöbb esetben. A kutatásban minden harmadik vevő jelezte, hogy nincs pontos és naprakész információja a legújabb támogatási lehetőségekről,

ezek nélkül pedig jelentős hátrányba kerülhetnek a jelenlegi piacon”

– tette hozzá Benedikt Károly.

A vásárlók 50 százalék feletti arányban vennének fel hitelt, valamint a negyede otthonteremtési támogatást is igénybe venne. A banki hitelben gondolkodók 76 százaléka érzi szükségesnek pénzügyi szakértő alkalmazását a hitelügyintézésben.

Az omnibuszos kutatást a Reacty Digital online panelen végezte 2021 májusában 1000 fős mintán korra, nemre, iskolai végzettségre és régióra reprezentatívan.

Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018