eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Két kedvelt magyar gyümölcsből biztosan kevés lesz az idén

A kajszi- és az őszibarack ültetvények sokaságát tizedelhették meg az elmúlt napokban tapasztalható fagyok szerte az országban. A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét és Fedmann Zsoltot az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát kérdezte az InfoRádió.

Nagy bizonyossággal állítható, hogy a húsvéthétfő után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett – fogalmazott az InfoRádióban Kelemen Péter, aki szerint pontos számokat és arányokat még korai mondani. Ahogyan a gyümölcsök jövőbeni árát illetően sem időszerű nyilatkozni, tekintve, hogy azok alakulása nemcsak a magyarországi, hanem az európai terméstől is függ.

Ami viszont biztos, hogy a magyar boltok pultjain, illetve a zöldséges standokon egy jó évhez képest kevesebb hazai gyümölcsöt fogunk találni, és több import érkezhet – tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Miután viszont a jelenlegi fagyokban más európai országok is érintettek, nem kizárt a drágulás, azonban szezonindulásig még 4–6 hetet kell várni, és akkor válhat világossá, hogy honnan is indulhatnak az árak, és abból lehet majd következtetéseket levonni.

A szakember úgy véli, a termelők és gazdálkodók egyre rosszabb helyzetben vannak, tartalékaik végén járnak. Emlékeztetett, a mostani sorban a harmadik év, amelyet tavaszi fagykárok sújtanak, ez pedig nagyon nagy bevételkiesést eredményez.

Jelentős problémát jelent továbbá, hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer működése úgy van kitalálva, hogy az az elmúlt 5 év bevételi adataiból kiveszi a legjobb és legrosszabb évet, és a fönnmaradó három év átlagához képest vizsgálja azt, hogy adott évben mekkora hozamkiesést szenvedett el egy gazda. Viszont a sorozatos fagykárok miatt a múltbéli árbevételek nagyon alacsony bázist képeznek, így

a gyümölcstermelők ehhez képest további bevételkiesést már nem tudnak igazolni, vagyis a kárenyhítési rendszerből egyszerűen kiesnek.

Kelemen Péter kiemelte: mindez nem kritika a rendszerrel szemben, csak egy megállapítás, hogy az nem tud teljeskörűen továbblépési lehetőséget biztosítani sokak számára.

Ami a folytatást illeti, a FruitVeB alelnöke megjegyezte, egészen fagyosszentekig, tehát május 12–14-e környékéig bármikor bekövetkezhetnek hirtelen lehűlések. És miután még hátravan a cseresznye, a szilva, a meggy, az alma és a körte virágzása, lehet még nagyobb a mostaninál a baj.

Feldmann Zsolt: később fog látszódni, mekkora a kár

Főleg a kajszi- és őszibarackok, valamint a meggy és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, ugyanis ezek virágoznak a legkorábban. Az agrártárca szerint biztos lesz fagykár, annak mértéke azonban majd később derül ki.

Fedmann Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az InfoRádióban elmondta: a gazdálkodók védekezésének intenzitását látva biztosan keletkeztek károk, de ezeket még nem lehet felmérni, a rügyfakadás és a virágzás mutatja majd meg, mekkora a baj.

A fagy elleni védekezés fontos eszköze, hogy a gazdálkodók a hőkisugárzást füst- és ködképző eszközökkel próbálják a hőkisugárzást elősegíteni; van mód arra, hogy ködgyertyákkal, égetéssel vagy más formában védjék az ültetvényeket - erről érdemes az illetékes tűzoltóságot értesíteniük a folyamatról.

A kártalanítással kapcsolatban elmondta: tavaly a kárenyhítési alapból a márciusi fagyok kapcsán több mint 27 ezer hektárnyi ültetvény tulajdonosa kapott valamekkora mértékű juttatást. Idén is ebből a forrásból, a tavaly is érvényes szabályok alapján kompenzálják a gazdákat. Akinek pedig méreténél fogva nem kötelező ebben benne lennie, azt javasolják, hogy a mostani egységes kérelembenyújtási időszakban,

május közepéig, önkéntesen csatlakozhatnak az alaphoz, és a 2022-ben esedékes, az idei károk után fizetendő kompenzációjára

már ők is jogosulttá válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×