INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

nyugdíj

nyugdíjkiegészítés

infláció

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok

Infostart

Körükben 4,6 százalékos inflációt mért a KSH, miközben a nyugdíjak ennél jóval alacsonyabb mértékben emelkedtek. Novemberben jöhet a kiegészítés.

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban 4,6 százalék volt a nyugdíjasok kosara szerint mért infláció a KSH szerint. Ez minimálisan alacsonyabb, mint a teljes kosárra mért 4,7 százalék, ugyanakkor jóval meghaladja a 2,8 százalékot, amennyivel az év elején emelkedtek a nyugdíjak – hívja fel a figyelmet az mfor.hu cikke.

A szakértők az év második felében mérséklődő inflációs nyomással számoltak, de a januári infláció felette volt minden várakozásnak, így elképzelhető, hogy az elemzők a következő napokban korrigálják előrejelzéseiket.

Egy ideje egyértelműen sújtja az időseket az élelmiszere drágulása. A sertéshús átlagára több mint 27 százalékkal emelkedett egy év alatt, az idényáras élelmiszerek (köztük a burgonya) 10,8 százalékkal kerültek többe. Szintén az idősebbeket érinti kedvezőtlenebbül egyes szolgáltatások áremelkedése. A posta esetében például 8,7 százalékot mért a KSH, márpedig a hagyományos levél- illetve csomagküldés megrendelői főleg a nyugdíjasok közül kerülnek ki.

Ha éves szinten is marad a 2,8 százaléknál magasabb infláció, akkor novemberben visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok, addig viszont viselniük kell a vártnál magasabb inflációból eredő hátrányokat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018