eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok

Körükben 4,6 százalékos inflációt mért a KSH, miközben a nyugdíjak ennél jóval alacsonyabb mértékben emelkedtek. Novemberben jöhet a kiegészítés.

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban 4,6 százalék volt a nyugdíjasok kosara szerint mért infláció a KSH szerint. Ez minimálisan alacsonyabb, mint a teljes kosárra mért 4,7 százalék, ugyanakkor jóval meghaladja a 2,8 százalékot, amennyivel az év elején emelkedtek a nyugdíjak – hívja fel a figyelmet az mfor.hu cikke.

A szakértők az év második felében mérséklődő inflációs nyomással számoltak, de a januári infláció felette volt minden várakozásnak, így elképzelhető, hogy az elemzők a következő napokban korrigálják előrejelzéseiket.

Egy ideje egyértelműen sújtja az időseket az élelmiszere drágulása. A sertéshús átlagára több mint 27 százalékkal emelkedett egy év alatt, az idényáras élelmiszerek (köztük a burgonya) 10,8 százalékkal kerültek többe. Szintén az idősebbeket érinti kedvezőtlenebbül egyes szolgáltatások áremelkedése. A posta esetében például 8,7 százalékot mért a KSH, márpedig a hagyományos levél- illetve csomagküldés megrendelői főleg a nyugdíjasok közül kerülnek ki.

Ha éves szinten is marad a 2,8 százaléknál magasabb infláció, akkor novemberben visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok, addig viszont viselniük kell a vártnál magasabb inflációból eredő hátrányokat.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×