eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Trükkös emelés a szociális ellátásban

Egyetlen szó elhagyása a rendeletből több ezer forinttal növelte az ellátásokat igénybe vevők által fizetendő összeget, miközben a díjakat változatlanul hagyta.

A kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok - lényegében így lehet összefoglalni azt, hogyan növelte díjemelés nélkül a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásoknál a bevételeket a kormány - írta meg egy olvasói levél alapján a január óta hatályos változás hatásait a 24.hu.

Eddig ugyanis egy kormányrendelet úgy állapította meg az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén, hogy azt ellátási napra és hónapra vetítve kell meghatározni. A változás mindössze annyi, hogy a módosító kormányrendelet elhagyta az „és hónapra” szövegrészt.

Vagyis minden második hónapban változik a díj összege, és éves szinten hat napnyi összeggel többet kell fizetni, mint 2019-ben.

Ráadásul ez minden érvényes működési engedéllyel rendelkező egyházi, civil, állami, önkormányzati intézményre vonatkozik.

A lap olvasójának édesanyja idősotthoni ellátása havi 129 ezer forint volt, januárban azonban már 133 ezret kértek tőle. Éves szinten ez azt jelenti, hogy míg tavaly 1 millió 548 ezer forint volt az a térítési díj, az idén változatlan napidíj mellett 1 millió 573 800 forint lesz. Vagyis 25 800 forinttal emelkedik az idősotthon éves díja a jogszabályváltozás miatt.

Ezzel szemben idén mindössze 2,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok. Az olvasó édesanyja esetében ez nagyjából 4 ezer forint pluszt jelent, de a 119 200 forintra emelt járandóság így sem fedezi nemhogy az új, de még a régi összeget sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×