eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Filep Józsefné Ildikó buszvezető a BKV Dél-Pesti Autóbuszgarázsában 2016. február 29-én. 1911-ben ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, amelynek időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Hiába várták a bértárgyalás megkezdését a BKV-nál

A szakszervezetek szinte egységesen 15 százalékos emelést szeretnének kiharcolni a BKV-nál, azonban hiába kezdeményeztek egyeztetéseket hónapokkal ezelőtt, az óév már érdemi bértárgyalás nélkül múlik el. A BKV azzal reagált, hogy cég vezetése és a tulajdonos főváros vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szükséges forrásokat biztosítani tudják az emelésre.

Mintha nem is lenne vezetője a BKV-nak - kommentálta az elmúlt időszak problémáit az InfoRádiónak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Szerinte komoly probléma, hogy pár nappal az új év kezdete előtt semmiféle információja nincs a dolgozóknak arról, hogy mennyiért is veszik fel a munkát jövőre. Az elnök szerint ugyanis a dolgozók már hónapok várnak a bértárgyalások megkezdésére, azonban a nyitó fordulót követően a cég vezérigazgatója, Bolla Tibor anélkül távozott, hogy igazából konkrétumot mondott volna a dolgozói követelésekre, vagy igazából részt vett volna a tárgyaláson.

Ugyan a cégvezetés összehívott egy megbeszélést a BKK vezérigazgatójával azt követően, hogy a BKK az utasosokat "úgymond ráuszította a járművezetőkre, és utána szóba került a bér, de sajnos azóta sincs semmiféle elképzelése, pedig meggyőződésünk, hogy egy vállalatvezetőnek ki kell állnia és a dolgozók érdekében fel kell lépnie a tulajdonos irányába, hogy valamit tudjon mondani, hogy milyen mértékű bérfejlesztésben gondolkodik" - mondta Naszályi Gábor. Szerinte erkölcsi kötelezettsége van a BKV vezetésének a jövő évi bérfejlesztésben, de konkrét kötelezettsége, hogy meddig kell megállapodni, vagy ajánlatot tennie, nincsen.

Jelenleg a közlekedési vállalatnál működő 3 meghatározó szakszervezet egységesen 15 százalékos emelést tart szükségesnek, ellenajánlat azonban nincs a cégvezetés részéről - mondta Naszályi Gábor.

Csak azt tudják, hogy lesz, vagy várható bérfejlesztés, de azt gondolja a szakszervezet elnöke, hogy az a leheletnyinél semmivel, vagy éppen csakhogy több.

Mint mondta, kérte a BKV vezérigazgatóját, hogy ne teljen el úgy 2019, hogy nem mond semmit a dolgozói követelésekre - erre már nincs esély. Január 6-ig pedig "a fű sem nő a vállalatnál", ezért nagyon bízik abban, hogy aznap az lesz az első, hogy összehívnak egy bizottsági ülést, és kapnak valamilyen ajánlatot.

Szeretnék ugyanis elkerülni a tavalyi eljárást, amikor április elejére sikerült megegyezni.

Keresik a pénzt az emelésre

A közlekedési társaság rövid közleményben reagált a szakszervezeti kifogásokra. Azt írták: "a BKV Zrt. felelős munkáltatóként az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban is a munkavállalók érdekeit és a pénzügyi lehetőségeket szemet előtt tartó

méltányos béremelést kíván végrehajtani."

Hozzátették: a béremelés előszítésével kapcsolatban zajló munka nem zárult le, és szerintük ezt az Egységes Közlekedési Szakszervezet is tudja.

A közlemény szerint BKV Zrt. menedzsmentje megerősíti, hogy közös az akarat az előrelépés érdekében a bértárgyalásokat illetően. A cég vezetése és a tulajdonos Főváros továbbra is

vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szükséges forrásokat biztosítani tudják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×