INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

mol

azerbajdzsán

olajmező

Olajkút Orosháza és Csanádapáca között 2018. április 30-án.

Óriási üzletet kötött a Mol

InfoRádió

Egy világszinten is jelentős azeri olajmezőben, illetve a mezőhöz tartozó olajvezetékben vásárolt részesedés a Mol. A tranzakció az elmúlt évek erőfeszítéseinek rendkívül fontos mérföldköve, fogalmazott Réti Róbert, a magyar olajvállalat befektetési kapcsolatok vezetője az InfoRádióban. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az üzlettel kiegyensúlyozottabbá válik a cég portfóliója.

A Mol 9,57 százalékos részesedést vásárol az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A Chevronnal kötött megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amelyet a Mol a rendelkezésére álló likvid forrásokból finanszíroz. A tranzakció nem befolyásolja a vállalat alaposztalék növelésére vonatkozó szándékát.

Az amerikai vállalat azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz a BP által üzemeltetett ACG-ben (Azeri-Chirag-Gunashli), Azerbajdzsán legnagyobb, stratégiai fontosságú olajmezőjében. A Mol emellett részesedést szerez a BTC csővezetékben is, amely nyersolajat szállít Azerbajdzsánból Törökország egyik földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanbe.

A tranzakció kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020 második negyedévében zárulhat le.

"Úgy értékeljük, hogy a Mol fair értéket fizetett a részesedésért. Az 1,57 milliárd dolláros vételár megfelel a négy dollár/hordós piaci értékelésnek. Jó a tranzakció azért is, mert

a Mol jóval kiegyensúlyozottabb portfólióval rendelkezik majd a jövőben,

eddig nagy mértékben a finomításra alapozta a nyereségét, most ezzel a tranzakcióval növekedett a cég kitermelése" – mondta Pletser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője arról is beszélt az InfoRádióban, hogy az az olajmező tíz éve termel, a British Petrol az üzemeltetője. Ez Azerbajdzsán legnagyobb olajmezője, a csúcstermelése napi 800 ezer hordó volt, jelenleg 580 ezer hordót termel. Ebből vásárolt a Mol 9,57 százalékos részesedést. Ez azt jelenti, hogy körülbelül napi 20 ezer hordóval növeli majd a cég termelését,

a Mol teljes termelése napi 110 ezer hordóról 130 ezer hordóra nő.

"Ez a mező még körülbelül harminc évig fog termelni a szerződés alapján, és a Mol jelenlegi mintegy 320 millió hordós tartalékát meg fogja duplázni" – mondta az elemző a szerződés jelentőségéről.

Rendkívül fontos mérföldkő

A Mol befektetési kapcsolatok vezetője az InfoRádiónak a tranzakció jelentőségével kapcsolatban megjegyezte: "azt kell megérteni, hogy honnan indultunk, és hogy mint mondtuk a Mol 2030-as, hosszútávú stratégiájában három évvel ezelőtt". Ebben az állt, hogy a Mol szeretné fenntartani az integrált üzleti modelljét, amihez az szükséges, hogy a nemzetközi kutatás-termelési részt erősítik, ugyanis a meglévő operáció nagy része Közép-Európában található, ahol az olaj- és gázkészletek, valamint előbb vagy utóbb várhatóan a termelés is csökkenni fog, ennek ellensúlyozására pedig növelnie kell a vállalatnak a nemzetközi jelenlétét, ismertette Réti Róbert, aki szerint a mostani tranzakció az elmúlt két év erőfeszítéseinek egy rendkívül fontos mérföldköve.

A most megvásárolt mezőnek a hatása a Mol a termelésére körülbelül 20 ezer hordó kőolajegyenértékes lesz, ami a jelenlegi termelésüknek durván a 20 százaléka. A 2049-ig tartó szerződést hosszútávú jelentősége pedig az, hogy stabilizálja a vállalat kutatás-termelését. A Molra jutó rész a termelésből nagyrészt a magyar olajvállalatot illeti, és bárki számára értékesítheti – tette hozzá Réti Róbert.

A tranzakció lezárulta 2020. második negyedévében várható, aminek elsősorban technikai feltételei vannak, hatósági engedélyek, illetve az olajmező többi partnerének a hozzájárulása.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Azeri olajmezőt vett a Mol - Pletser Tamás
 
Azeri olajmezőt vett a Mol – Réti Róbertet
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018