eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Sahil Babayev, az Azerbajdzsáni Köztársaság munkaügyi és szociális ellátásokért felelős minisztere egyezményt ír alá a magyar-azerbajdzsáni kormányközi gazdasági együttműködés vegyes bizottságának ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. február 14-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hamarosan már azeri gáz is növelheti az ellátásbiztonságot

2023-tól már Azerbajdzsánból is érkezhet földgáz Magyarországra, évente 1-2 milliárd köbméternyi - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-azerbajdzsáni kormányközi vegyes bizottság ülését követően, hozzátéve, hogy ezzel jelentősen nő az ország gázellátásának biztonsága.

Azerbajdzsán jelentősége megkérdőjelezhetetlen az európai kontinens gázellátásának diverzifikálásában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-azerbajdzsáni kormányközi vegyes bizottság ülését követően. Mivel gyakorlatilag a végéhez közeledik a déli gázfolyosó építése, hamarosan az azeri térségből is érkezhet gáz ezen keresztül Magyarország felé. Emellett Azerbajdzsánban folyamatosan növelik a kitermelést, amely hamarosan meghaladja az évi 45 milliárd köbmétert - tette hozzá.

Azerbajdzsán nagy hangsúlyt helyez szállítási kapacitásainak növelésére, amely éves szinten meghaladja majd a 30 milliárd köbmétert

- tette hozzá a miniszter.

Az MTI tudósítása szerint a miniszter felhívta a figyelmet a Mol és az amerikai Chevron megállapodására is, amely révén a magyar olajtársaság 9,5 százalékos tulajdonrészre tett szert Azerbajdzsán legnagyobb offshore olajmezőjében. Ráadásul a Mol ezzel a tranzakcióval közel 9 százalékos részesedést szerzett Azerbajdzsán, illetve a kaukázusi térség egyik legjelentősebb kőolajvezetékében.

Ez minden idők legnagyobb magyar befektetése a kaukázusi térségben

- jelentette ki a miniszter, aki szerint ezzel a lépéssel új dimenzióba lépett a két ország gazdasági együttműködése.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy jelentős magyar érdekeltségek vannak az azeri gazdaságban, a Hell például 60 százalékos részesedéssel bír az energiaital piacon. Arról is beszámolt, hogy Azerbajdzsán egyik legnagyobb, mintegy 20 hektáros területen található üvegháztelepét is magyar vállalat építi az Eximbank finanszírozásával.

Beszámolt arról is, hogy jelentős túljelentkezés van az évi 200, magyar egyetemekre szóló ösztöndíj lehetőségre is, idén csaknem 600 érdeklődő jelentkezett.

Sahil Babayev, az Azerbajdzsáni Köztársaság munkaügyi és szociális ellátásokért felelős minisztere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Azerbajdzsán és Magyarország stratégiai partnerek, politikai és gazdasági téren is. Szólt arról is, hogy új lehetőséget nyitottak a Wizzair számára, hogy ne csak a két ország fővárosát kösse össze, hanem más azeri nemzetközi repülőtéren is le tudjon szállni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×