eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika

Ma már főleg üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az első félévet nézve az áremelkedés nem pontosan így történt.

"Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. (…)

Az első hét hónapot nézve nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés"

– fogalmazott Ledó Ferenc.

A szakember kiemelte: elsősorban a zárt térben, üvegházban termett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a piacokon.

"Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például

az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.

A paprika esetében ez 80-85 százalék" – ismertette a szakember. Ennek oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, miután nincs, aki leszedje a zöldséget, de az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×