INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A nyár végén már utazhatunk e-jeggyel

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
Még 2018-ban kiépül a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform központi rendszere. A különböző tömegközlekedési eszközök ezáltal akár az e-személyivel is használhatók lennének.

Jelenleg még zajlik a rendszer fejlesztése, nyár végén úgynevezett pilot-projektekben már éles helyzetben tesztelni fogják az ország több területén az egységes rendszert egy-egy szolgáltatási területen – közölte a projektet összefogó Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban. 

Veres Mihály azt is mondta, a tesztelés után az év végére állhat össze az az országos központ, amelyre az egyes szolgáltatók rá tudnak majd csatlakozni.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. magát a központi rendszert hozza létre, ami biztosítja az egységes elektronikus jegyrendszer működését. Használhatók lesznek benne a közlekedési kártyák és az e-személyi igazolványok. A rendszer teljes kiépítéséhez a különböző közlekedési szolgáltatók járműveire is fel kell szerelni a megfelelő berendezéseket.

A platform segítségével a különböző tömegközlekedési formák akár az e-személyivel is használhatók lennének, a fizetési felület pedig egységes lenne. A vezérigazgató nem nevesítette azokat a szolgáltatókat, amelyek elsőként már idén nyár végén csatlakoznak a rendszerhez. 

Ahhoz, hogy Budapesten élesben is lehessen az e-jegyrendszert használni, először a BKV-járműveket kell csatlakoztatni. A fővárosi járművekre való eszközöket nem a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. projektjében szerelik fel, erre a fővárosnak külön projektje van.


A címlapról ajánljuk