eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: A forintválságra a kormányfőcsere a megoldás

A Fidesz elnöke szerint négy reformot kellene párhuzamosan végrehajtani: politikait és kormányzatit, foglalkoztatásit, fejlesztéspolitikait, valamint adó- és járulékreformot. Orbán Viktor hozzátette: pártja 10 milliárd eurós növekedési programot hirdetne. Orbán Viktor szerint ebből 5 milliárd eurót kell adó- és járulékcsökkentésre fordítani, a fennmaradó 5 milliárd euró pedig uniós forrás lenne. A politikus szerint a kormány eddig mesterséges eszközökkel tartotta erősen a forintot.

A Fidesz elnöke szerint az ország katasztrófa közeli állapota nem következik egyenesen a gazdaság helyzetéből. Orbán Viktor a Budapesti Értéktőzsde vezetőivel tartott konzultációja után azt mondta, a gazdaság sokkal jobb állapotban van, mint ahogy a külföldi kormányok, elemző intézetek látják. A Fidesz ezért növekedési programot hirdetne.

Tízmilliárd eurós növekedési programot kellene meghirdetni, amiből 5 milliárd euró az adócsökkentés, 5 milliárd pedig európai uniós pénz. Megkezdődött a növekedési programok megindítása Európában. Szinte minden ország valamifajta növekedést élénkítő programot jelentett be - mondta a politikus.

Orbán Viktor szerint egyértelmű, hogy Magyarország könnyebben vészelte volna át a pénzpiaci válságot, ha már bevezette volna az eurót. Ezt szerinte Szlovénia, és az euró úgynevezett előszobájában lévő Szlovákia példája is mutatja.

A Fidesz elnöke úgy véli: vezetési és bizalmi válság van Magyarországon. Orbán Viktor azt mondta, az MSZP láthatóan nem tud megfelelő választ adni a krízis támasztotta kihívásokra, a kormánynak pedig szerinte gondoskodnia kell arról, hogy az ország élén cselekvőképes vezető legyen.

A mostani vezetővel Orbán Viktor szerint nem fogjuk tudni elkerülni, hogy meginduljon a gazdaság csökkenése, hogy tovább zuhanjon a forint árfolyama, és hogy megszűnjön 200 ezer munkahely. A Fidesz elnöke azt mondta, a kormány felelős az árfolyamváltozás okozta pszichózisért is.

Mesterségesen erős

Az elmúlt időszakban a forintot a kormány mesterséges eszközökkel, módon, mesterséges erős állapotban tartotta. Ha a forint a reális áron mozgott volna 250-260 forint között, akkor a 274 forintos érték nem keltené az összeomlás érzését. A forinttal nincsen nagyobb baj, de lesz, ha nem tudjuk megoldani a bizalmi válságot. A forintválság megoldása a miniszterelnökcsere - mondta a politikus.

Orbán Viktor nem osztotta azt az egyre szélesebb körben vallott vélekedést, hogy az adócsökkentést egyelőre el kell halasztani a kiadáscsökkentés érdekében.

Négy reform egyidejű elvégzését tartjuk fontosnak: politikai és kormányzati, foglalkoztatási, fejlesztéspolitikai, valamint adó- és járulékreform. Az rossz gondolat, hogy először le kell rakni a szocializmus alapjait, majd utána jön a fejlett szocializmus. Most is ez van: először stabilizálni kell a helyzetet, aztán lesz egy kicsit jobb. Ez nem így működik, a megoldás maga a növekedés - magyarázta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor úgy véli, a kormány maga gerjeszti a válsághangulatot azzal, hogy bejelenti: megvédi a devizahiteleseket, pedig a pártelnök szerint a devizahitelekkel egyelőre nincs baj. Bár a Fidesz az elmúlt időszakban rendre ellenezte az államosítást, Orbán Viktor most nem zárkózott el az elől, hogy - ha a tulajdonosok is beleegyeznek - az állam tulajdont szerezzen kereskedelmi pénzintézetekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×