eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kisebb volt az államháztartási hiány a vártnál szeptemberben

A vártnál kedvezőbb eredménnyel zárt az államháztartás szeptemberben - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László hozzátette: a jobb eredmény annak köszönhető, hogy több bevétel volt néhány adónemben, és a kiadások is elmaradtak a tervezettől.

Az év kilencedik hónapjában az államháztartás hiánya önkormányzatok eredményei nélkül 58,4 milliárd forintot tett ki, holott a tárca prognózisa 80 és fél milliárd forint volt. A vártnál jobb eredményt a többi mellett a tervezettnél nagyobb adóbevételekkel indokolta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A társasági adóból 4,1, míg a személyi jövedelemadóból 2,5 milliárd forinttal több folyt be a vártnál, a bányajáradékból pedig már szeptemberben teljesült az egész évre tervezett bevétel - tájékoztatott Keller László.

Az államtitkár hozzátette: a magasabb bevételek miatt az előrejelzésekhez képest a kiadások is alacsonyabbak voltak szeptemberben, például a kilencedik havi családi pótlékot, az iskolakezdés miatt , már egy hónappal korábban, augusztusban kifizették.

Keller László hangsúlyozta, hogy az első háromnegyedévben az államháztartás összességében kedvezőbb hiánymértékkel zárt: a 753 milliárd forintos prognózis helyett a tényszám 731 milliárd forint volt, ami egytized százalékponttal javította a hiány mértékét, ami így 2,8 százalék helyett 2,7 százalék lett.

Az államtitkár az októberi folyamatokról annyit mondott: várakozásaik szerint ekkor már érvényesül a válság kedvezőtlen hatása az államháztartási folyamatokban. A tárca most úgy számolja, hogy a hiány mértéke önkormányzatok nélkül október végén 754,4 milliárd forint lesz, a GDP arányos hiány pedig a szeptemberihez képest nem változik, 2,7 százalékos marad.

Keller László egyúttal emlékeztetett: a kormány döntött a hiánycsökkentés gyorsításáról, úgy, hogy mérsékli az állam és a közszféra finanszírozási igényének növekedését 100 milliárd forinttal. Ez azt jelenti, hogy az év végére jelzett 3,8 százalékos hiány, 3,4 százalékra csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×