eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Veres: Nincs pánikhangulat

Magyarország a pénzügyi válsággal kapcsolatos hozzáállásában tartja magát a közösen kialakuló európai uniós stratégiához - közölte Veres János pénzügyminiszter Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozója után. Kiemelte: A kormány kész a duplájára emelni a magyarországi magánbetét-biztosítás minimumhatárát.

Minden miniszter reálisan látja a helyzetet, a tanács tagjai között nincs semmiféle pánikhangulat - emelte ki Veres János. Egyetértés van abban: világos, hogy szükséges intézkedni, mégpedig egységes elvek mentén, összehangoltan - fejtette ki Veres János. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy egy ország egyoldalúan még a saját problémáját sem tudja megoldani.

Kiemelte az EU pénzügyminiszterek keddi nyilatkozatából azt a törekvést, hogy önálló, a többi országgal nem egyeztetett lépést egyetlen tagország se tegyen. Azt is fontosnak tartotta, hogy a most elfogadott elvek szerint ugyanakkor az esetleges állami beavatkozásról nemzeti szinten születik döntés, és nemzeti kompetenciákat kell benne fenntartani.

Veres János hangsúlyozta: Magyarország a most kialakított 50 ezer eurós betétbiztosítási minimumhatárhoz tartani fogja magát, a kormány ezért a parlament elé viszi javaslatát a jelenlegi hatmillió forintos határ emeléséről.

A jelenleg hatályos törvények szerint nálunk az Országos Betétbiztosítási Alap 6 millió forintig garantálja a bankbetétek kártalanítását egy esetleges bankcsőd esetén. Az unió által megszavazott 50 ezer euró közel 12,5 millió forint, amely az értékhatár duplájára emelését jelenti. Kérdéses, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap által kezelt vagyon nyújt-e fedezetet ilyen összegű kifizetésekhez, vagy az állam pótolja ki az esetlegesen hiányzó részt, az adófizetők pénzéből.

A jelenlegi válságnak elsődleges hatása Magyarországon nem tapasztalható, de a kormány szeretné, ha a lakosság bankok és befektetések iránti bizalma, valamint a bankok egymás közötti bizalma a következő időszakban erősebb lenne, mint más országokban - közölte a pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: a szóban forgó garancia kizárólag az egyének bankbetéteire vonatkozik, és nem terjed ki olyan takarékossági formákra, amelyek nem normál betétként funkcionálnak, hanem valamilyen célhoz kötött befektetésként, mint például az ingatlanalapban elhelyezett pénz.

A miniszteri találkozóról Veres János elmondta még: Magyarország határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy az egységes európai felügyelet kérdése kerüljön be a gazdasági és pénzügyi stabilitással kapcsolatos témák közé a jövő heti állam- és kormányfői találkozóra. Egy tagország vétója miatt kedden erre nem sikerült sor, de a magyar delegáció felveti a kérdést a csúcstalálkozón.

A minisztereknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk a biztosítótársaságok fizetőképességére vonatkozó új uniós irányelvről. Veres János kifejtette: Magyarország is úgy véli, hogy a jelenlegi javaslatban megfogalmazott felelősségi és jogviszonyok még tisztázatlanok és pontosításra szorulnak, így a magyar küldöttség - több mint tíz másik országgal együtt - nem fogadta el a szöveget, azt tovább finomítják még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×