eur:
389.73
usd:
362.07
bux:
68308.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy bankban csak hatmillió forintot kössön le, és biztonságban lesz a pénze!

Magyarországon 6 millió forintig van visszafizetési garancia a bankbetétekre - hangsúlyozta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. A hitelpiaci válság továbbgyűrűzése óta Nyugat-Európában nagyhírű bankok jövője függ attól, hogy az állam garanciát vállal-e a betétesek pénzére a pénzintézet esetleges csődje esetén. Magyarországon az országos betétbiztosítási alapból kárpótolják a tulajdonosokat. A szakemberek szerint az ebben lévő 60 milliárd forintos fedezet elegendő lehet egy pénzügyi válság esetén.

Az országos betétbiztosítási alap hitelintézetenként és betétesenként 6 millió forintig nyújt biztosítékot a megtakarításokra. Ha tehát valaki ennél több pénzt fialtat bankbetétben, érdemes ekkora egységekre bontani és különböző bankokban elhelyezni azokat, ekkor ugyanis egy esetleges bankcsőd esetén teljes kárpótlást kap a tulajdonos.

A kifizetés még a kamatra is kiterjed, feltéve, ha az azzal emelt összeg sem haladja meg a 6 millió forintot, sőt a devizában tartott betétekre is van kárpótlás - mondta az InfoRádióban Binder István.

Mint azt a szóvivő elmondta, az átlagos betétállomány nem éri el ezt az összeget, arra azonban nem tudott válaszolni, hogy jelenleg hányan és mekkora összegben tartják pénzüket ennél magasabb egységben.

Kártalanításra számíthatnak a takarékszövetkezetek, a hitelszövetkezetek és a lakástakarék-pénztárak betétesei is.

Ne számítsanak azonban segítségre azok, akik szövetkezeti részjegyekben, céljegyekben, kamatozó részvényekben tartják a pénzüket, vagy akiknek nem névre szóló betétjük van. Szintén nem jár kárpótlás a nyugdíjpénztári megtakarítások után.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×