eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai: Nem várhatóak bankcsődök Magyarországon

1800 milliárd forint uniós forrás odaítéléséről döntött a kormány ez év októberéig - jelentette be a Kitörési Lehetőségek az Építőiparban című konferencián a gazdasági miniszter. Bajnai Gordon hangsúlyozta: az építőipart érinti a legkeményebben a pénzpiaci válság, nehéz másfél év következik az ágazat számára.

Nehéz másfél év jön a világgazdaságra, így Magyarországra is - mondta egy, az építőipar helyzetével foglalkozó konferencián a gazdasági miniszter. Bajnai Gordon szerint a pénzpiaci válság közvetlenül nem érinti ugyan a magyar gazdaságot, de más hatásai igen, ezért az lassulni fog.

A válság hatásai különösen érintik az építőipart, ugyanis az ingatlanpiacon bankközi bizalmatlansági válság tört ki.

Egyetértett a miniszterrel az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke is. Tolnay Tibor szerint a bankok ezt az ágazatot tekintik a legkockázatosabbnak. Így a következő időszakban nehezedni fog a forráshoz jutás, drágulni fognak a hitelek. A lakásépítési szektorban stagnálásra, visszaesésre számítanak a szakma képviselői.

A gazdasági miniszter szerint nem csak a pénzpiaci válság hatásai jelentek gondot az építőiparban. Probléma az állami megrendelések túlsúlya, a nehézkes és bürokratikus engedélyezés eljárás, kevés a jól képzett munkaerő és szétaprózott az iparág. Magas a szürkegazdaság aránya és évek óta jelen vannak az ágazatban a lánctartozások - fejtette ki.

Kitörési lehetőséget például az uniós pályázatok jelenthetnek. Bajnai Gordon bejelentette: ez év októberéig kétezer projektről született kormányzati döntés, ami 1800 milliárd forint uniós támogatás odaítélését jelentette.

Az ágazat helyzetén könnyíthet a miniszter szerint az úgynevezett gyorsítási program is. Ennek keretében harminc jogszabályt módosítottak. Mindennek célja a bürokrácia csökkentése, az átláthatatlanság felszámolása.

A jogszabályi változások között Gadó Gábor, az igazságügyi minisztérium államtitkára a közbeszerzési törvény várható módosításait említette. Megjegyezte azt is, jövőre már lehetőség lesz arra, hogy az eredmény-beszámolókat a cégek ne papíralapon, hanem elektronikusan nyújthassák be a cégbíróságokhoz.Bajnai Gordon az InfoRádiónak elmondta: az építőiparnak most leginkább piacra van szüksége, arra, hogy legyenek megrendelései, és így elmozdulhasson abból a helyzetből, amiben most van. Ehhez azt ígérte, hogy a most lezárt uniós pályázatok kapcsán 1800 milliárd forintnyi megrendelésre van kilátás a következő másfél évben.

Mint mondta, egy részüket már elkezdték kiírni közbeszerzési pályázatra, míg sok más, például az iskolapályázatok, szennyvízberuházások, jövő év első felében jelennek majd meg. A teljes magyar építőipari ágazat egyéves teljesítménye egyébként nem sokkal haladja meg ezt az összeget - mutatott rá Bajnai Gordon.

A miniszter kifejtette, a lánctartozások felszámolása érdekében jogszabály-szigorításokra is lehet számítani. Sokan tartanak most attól, hogy megdrágulnak a működési feltételek és ellehetetlenülnek a kisvállalkozások.

Ezért az a 800 milliárdos bővítőcsomag, amelyet a kormány a kis-és középvállalkozásoknak hirdetett meg a múlt héten, elérhető lesz az építőipari vállalkozók számára is - hívta fel a figyelmet Bajnai Gordon. Rámutatott, ennek nagyobb része uniós forrás, kisebb része pedig a Magyar Fejlesztési Bank forrásaiból származik, így nem közpénzről van szó, az összeg bankközi finanszírozásról van szó.

Olyan hatása, mint Amerikában, nem lesz a pénzpiaci válságnak, így nem várhatóak például bankcsődök - fűzte hozzá Bajnai Gordon. Azonban, mint az Európa-szerte tapasztalható, a növekedésünk lassulni fog. Míg például Németországnak csökken a gazdasága, addig nálunk csak a növekedés üteme lassul. És emiatt kell esernyőt tartanunk a kisvállalkozók feje fölé - mutatott rá a miniszter.

A kérdésre, hogy tartható-e a konvergencia-programban meghatározott 3 százalékos növekedés, Bajnai Gordon azt felelte, ennek megválaszolásával várjunk néhány hetet, hogy tisztábban lássunk a válságot illetően. Megjegyezte ugyanakkor, a stabilitást nem befolyásolja a válság.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×