eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Harc a válság ellen: a neheze csak most jön

Az év végére derülhet ki, mekkora haszna lesz az amerikai bankpiaci rendszer rendbehozatalát szolgáló 700 milliárd dolláros mentőcsomagnak - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett elemző. Németh Dávid szerint hamarosan további állami segítségnyújtásra lesz szükség az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

A szakember elmondta: szükség volt az amerikai kongresszus által pénteken elfogadott, és az elnök által azon nyomban aláírt intézkedéscsomagra, mert megrendült a bizalom az egész pénzügyi rendszerben. Ezt mindenképpen helyre kell állítani, ami úgy lehetséges, ha a kétes kinnlevőségekre fedezetet kapnak a pénzintézetek.

Örülhetünk, hogy elfogadták ezt a csomagot, de még most jön a dolog nehezebb része, a bevezetés. Be kell árazni a kötvényeket, amelyeknek most egyáltalán nincs piaca. Nem tudni, mely pénzintézetek vesznek részt ebben a mentőakcióban, vállalva a kötöttségeket - sorolta a feladatokat az ING vezető elemzője.

Németh Dávid úgy véli: valószínűleg nem lesz elég a jelenlegi csomag, szükség lehet újabb konszolidációkra is. Ami a mostani intézkedéseket illeti, még ki kell dolgozni a részleteket, és csak az év vége felé válik láthatóvá, elérik-e a kívánt hatást, bővül-e a likviditás; addig ideges, hullámzó kereskedés várható a világ tőzsdéin.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nem tudni, milyen nehézségekkel, rejtett problémákkal küzdenek az európai, valamint a japán és más távol-keleti bankok.

Európában az a nehézség, hogy az államoknak külön-külön kell az intézkedéseket meghozniuk, valószínűleg nem lesz egységes uniós csomag. Ez lassabb döntéshozatalt és elhúzódó reakciókat jelent - fejtette ki. Hozzátette: Amerikában, Európában és Japánban is számíthatunk további bankproblémákra a következő fél évben.

Magyarországon eddig még csak a hitelfeltételek szigorodásában, a hitelezés drágulásában érhető tetten a válság, Amerikában és Nyugat-Európában azonban egyre inkább átgyűrűzik a krízis a reálgazdaságba is, amit az exportorientált magyar gazdaság is megérez majd - jegyezte meg Németh Dávid.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×