eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatója?

Tizenegy évnyi vezérigazgatóskodás után távozik a Magyar Telekom Nyrt. éléről Straub Elek. A 62 éves cégvezető szerződése 2008-ban járt volna le, de úgy tűnik, hogy a balkáni leányvállalatoknál kirobbant számlázási botrány - ami miatt a mai napig sincs elfogadott 2005-ös mérlege az ország egyik legnagyobb cégének - végül Straub székébe került - írja az Index.

A Magyar Telekom március végén közölte, hogy nem tartja meg április végén az évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elhalasztásának hivatalos oka az volt, hogy még nem zárult le a cég pénzügyi eredményeinek auditálása. Emiatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete májusban és júliusban kétszer is a kiszabható legmagasabb bírsággal, 6-6 millió forinttal sújtotta a Magyar Telekomot, amely a mai napig sem tette közzé 2005-ös éves jelentését és auditált mérlegét. Pedig az amerikai tőzsdén is jegyzett cégtől június 30-ig azt az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) is meg kellett volna kapnia.

A könyvvizsgáló könyvvizsgál

Az éves jelentést és az auditált mérleget azért nem tudja prezentálni a Magyar Telekom, mert könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers (PWC) nemzetközi auditorcég nem hajlandó ellenjegyezni azt. Az auditor ehelyett még az év elején vizsgálatot indított a cég egyik leányvállalata, a Telekom Montenegro által kötött két, összesen mintegy 700 millió forintértékű tanácsadási szerződés ügyében, melyek szerintük szabálytalanul köttettek.

Lapértesülések szerint a piackutatási szerződésekre kifizetett pénz offshore cégekhez kerülhetett, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték: elképzelhető, hogy a kifizetett összegek nincsenek arányban az elvégzett munkával, de lobbipénzek kifizetéséről vagy adókikerülésről is szó lehet.

Augusztusban a Magyar Telekom igazgatósága bejelentette: október elejére rendkívüli közgyűlést hív össze, hogy tájékoztassa részvényeseit az ügyről. Straub Elek az Indexnek akkor azt nyilatkozta, hogy a rendkívüli közgyűlésig nem számít a vizsgálat lezárultára.

"Részben nem tudok, részben nem is válaszolhatok arra, mi történt" - felelte az elnök-vezérigazgató a vizsgálattal kapcsolatos kérdésre, egyebek között személyes és üzleti adatok védelmére hivatkozva. A pozíciójának gyengülését firtató kérdésre azt mondta, hogy anyacége, a Deutsche Telekom álláspontja változatlan a magyar vezetést illetően, "sikeres, a munkáját felelősséggel végző vezetésnek tartanak bennünket".
Újabb kifogásolt szerződések

A rendkívüli közgyűlésen a Magyar Telekom igazgatósága arról számolt be a részvényeseknek, hogy még nem fejeződött be a vizsgálat a montenegrói leányvállalatnál kötött szerződésekkel kapcsolatban: ezek értékét ekkor már 1,98 milliárd forintra teszik, mert az auditor által kifogásolt két, összesen 700 millió forintos szerződés mellett a vizsgálat során további két szerződést találtak, amelyek elszámolása a könyvekben nem található.

Straub Elek akkor azt közölte: a vizsgálat befejezésének időpontját nem tudja, ugyanakkor annak költségei már elérték a 3,1 milliárd forintot. A történtek miatt addig két alkalmazottnak, Balogh András külföldi akvizíciókért felelős stratégiai igazgatónak és helyettesének, Morvai Tamásnak kellett távoznia a cégtől.

A Manager Magazin november végén már tudta: a cég auditált mérlegének feltétele Straub Elek távozása a vezérigazgatói székből. A belső vizsgálat a végéhez közeledik, a végleges jelentés december elejére készül el. A legutolsó közbülső jelentés legfontosabb megállapítása a lap értesülései szerint az volt, hogy a menedzsmentnek több mint nyolc hónap alatt nem sikerült bebizonyítania, hogy a vitatott szerződések jogszerű, valós és értékarányos szerződések voltak.

A Manager Magazin szerint hosszú hónapokig tartott, míg a helyzet tisztázásával megbízott White&Case jogi iroda hozzáfért az üggyel kapcsolatos dokumentumokhoz. Ekkor azonban a Telekom Montenegró megvásárlásakor kötött szerződések után azokat a dokumentumokat is vizsgálni kezdte, amelyek a macedón Maktel évekkel korábbi akvizíciójakor keletkeztek. Csakúgy, mint a Telekom Montenegro esetében, állítólag itt is egy Cipruson bejegyzett offshore céggel kötött marketingszerződésekről van szó.

További részletek az Indexen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×