eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Járókelők a havazásban a budai Vár közelében, a Palota úton 2023. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Még mindig nem múlt el az ónos eső veszélye – itt a friss riasztás térképen

Budapesten az eső elmosta a havat és a tömegközlekedés gondjait, de a repülőtéren jelentősek a késések, és továbbra is érvényben van több járásban is a narancs riasztás.

Az idei első havazás, amely cseppet sem volt váratlan, mintha meglepte volna Budapestet – nem árasztották el az utcákat rögtön a hókotrók (Karácsony Gergely főpolgármester később közölte, hogy 47 hókotró járt szigorú rendben), ellenben csaknem húsz vonalon leállt a tömegközlekedés. A BKK Info tájékoztatása szerint délutánra fokozatosan állt helyre a forgalom, és miután a havazás esőbe váltott, a hegyvidéki vonalakon is újraindultak a buszok.

Budapest útjait jelenleg is 47 síkosságmentesítő és hókotró gép takarítja szigorú sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök kora délután Facebook-oldalán.

Az előrejelzések szerint az érkező melegfront miatt a csapadék marad, de a halmazállapota változik. Az ónos esőben érintett terület csütörtök délutánra kicsit kisebb lett és északkelet felé tolódott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint ónos eső miatt narancs színű riasztás van érvényben több Pest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei járásra, és jóval nagyobb területen elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Budapestre is ez az érvényes, de például a budakeszi, pilisvörösvári, a szentendrei, a dunakeszi, a váci, az aszódi és a gödöllői járásban már másodfokú a riasztás.

Az OMSZ arról tájékoztatott, hogy az Észak-Dunántúlon és az Észak-Alföldön előfordulhat átmeneti ónos eső.

Az Északi-középhegység tágabb térségében észak-északkelet felé növekvő mennyiséggel 10-15 centiméter hó hullhat. Legtovább a havazás az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és az északi, északkeleti határ mentén tarthat ki, errefelé 15-20 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Dél-délnyugat felől a csapadék halmazállapota fokozatosan egyre nagyobb területen havas esőbe, ónos esőbe (néhol fagyott esőbe) vált.

A halmazállapot-váltás határa és időpontja jelentős bizonytalansággal terhelt, lassabb lefolyású folyamat esetén akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest vármegye északi területein valamint az Északi-középhegységben, de kisebb mennyiségben a fent említett területek tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel.

Az Időkép veszélyjelzése szerint még este hét óráig van érvényben Budapesten a citrom színű riasztás, de az eső folyamatos lesz, és a hőmérséklet változása miatt gyorsan kialakulhat jégpáncél is az utakon és a járdákon.

Nemcsak a fővárosban utazóknak vannak gondjaik, jelentős késésekre számíthatnak azok, akik most indulnának a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, vagy most érkeznének a Ferihegyre. A budapesti repülőtér hivatalos honlapja szerint több nemzetközi járat esetében is jelentős késésekkel kell számolniuk az utasoknak, sőt van, amelyik fel sem száll. Legalább egyórás késést jelentettek a Németországba tartó gépeknél, de az isztambuli, eindhoveni, funchali és cataniai járatok is később indulnak majd, mint ahogy azt eredetileg ígérték. A Luxemburgból érkező, valamint az oda tartó járatokat törölték.

Az ország útjain egyelőre nincs nagyobb fennakadás. Az Útinform tájékoztatása szerint országszerte csapadékos az idő, szinte mindenütt esik az eső, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében havazik. A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata országszerte vizes, nedves, vagy a preventív védekezés nyomán sónedves, a havazással érintett területeken havas, latyakos. Országszerte jók a látási viszonyok, csak Bicske, Encs és Miskolc térségéből jeleztek párásságot.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×