eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Kutyások segítségét várják az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre.

A kutyákban előforduló szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett féregfertőzés miatt kialakuló betegség. A Dirofilaria immitis féregfaj okozta, komoly állategészségügyi kockázattal járó megbetegedés a világ legtöbb táján előfordul. Hazánkban 2007-ben jelentették az első országon belüli, nem külföldről behurcolt fertőzést. A kórokozó azóta is stabilan megtelepedettnek számít, a fertőzést egyre növekvő számban regisztrálják.

A hazai kutyák fertőzöttségi aránya jelenleg nem ismert, de

2010 előtt 0,7 százalék volt, 2015 es 2018 között 5,5 százalékra emelkedett,

ami növekvő tendenciát mutat – emelik ki. Habár gyógyszeres kezeléssel való megelőzése nem kötelező, jóval egyszerűbb lenne, mint az igen költséges és időigényes utókezelés, illetve a szövődmények kezelése. Az utókezelés számos egyéb veszélyt jelenthet a kutyákra nézve, például májkárosodást, gyomorbántalmakat és trombózist is okozhat.

Kezelés nélkül a megbetegedés az állat hosszú, hónapokig tartó szenvedéséhez és pusztulásához vezet.

A betegség tünetei sokrétűek lehetnek, beleértve a köhögést, étvágytalanságot, légzési nehézséget, ájulást és vér felköhögését vagy orrvérzést. A szúnyogok a szívférgességgel fertőzött kutyákon való táplálkozás során szerzik a betegséget, amelyet később, a következő vérszívás alkalmával továbbadnak.

Annak érdekében, hogy jobban megértsék ennek a főként kutyákat érintő betegségnek az elterjedését és magyarországi előfordulását, az ÖK munkatársai arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy gyors felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre. Azon kutyatartók, akik korábban már állatorvos segítségével teszteltették kutyájukat szívférgességre, most néhány információ megosztásával sokat segíthetnek – olvasható. Fontos, hogy ezek az adatok akkor is hasznosíthatók a felmérésben, ha a tesztelt állatok negatív eredményt mutattak, tehát a teszteléskor nem voltak fertőzöttek.

A kérdőív kitöltése 3-5 percet vesz igénybe, és ide kattintva érhető el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×