eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Füzér akarja a farkasokat, a kéktúrázókra is ráeresztenék őket

Egy intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védené a település önkormányzata.

Vadászati szempontból különleges rendetetésű területté nyilváníttatná Füzér önkormányzata a település csaknem 3500 hektáros határát, az intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védenék - közölte az MTI-vel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere csütörtökön.

Horváth Jenő hozzátette: erről határozatot fogadott el a helyi önkormányzat, de a terület átminősítése a vadászati törvény értelmében szakminisztériumi hatáskör, ezért Nagy István agrárminiszterhez fordulnak. A polgármester lépésüket azzal indokolta, hogy az utóbbi években érezhetően megtelepedtek a nagyragadozók - a farkasok és a hiúzok - Füzér környékén.

Megemlítette: néhány hete például a farkasok alig száz méterre a kertek végétől, egy körbekerített legelőn leterítettek egy másfél mázsás bikaborjút. Mivel ehhez több egyed szükséges, úgy vélik, már nagyobb falka élhet a környéken.

Horváth Jenő hangsúlyozta: az általuk javasolt megoldás segít megvédeni a védett állatok élőhelyét, egyben megkönnyíti a nagyvadak által okozott károk megtérítését is a gazdálkodók számára. A harmadik szempont pedig az, hogy a Füzéri vár, valamint

az Országos Kéktúra révén a településre érkező évi mintegy százezer turista számára lehetővé tennék a farkasok, hiúzok vagy akár a medvék életmódjának megismerését és védettségük fontosságát.

Egyebek mellett tanösvényt alakítanának ki vagy interaktív módszerekkel mutatnák be a gyerekeknek, hogyan élnek a nagyragadozók - közölte Horváth Jenő.

A 430 lakosú Füzér környezetének 75 százalékát hegyvidéki erdős terület borítja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×