INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

facebook

technika

moderálás

Szigorít a Facebook, akár a rendőrséget is ráküldhetik egyesekre

Szigorít a Facebook, akár a rendőrséget is ráküldhetik egyesekre

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A profil megszüntetése csak egy a lehetséges büntetések közül. Muszlimokat disznónak nevezni például nagyon súlyos vétek, ugyanígy bajba kerülhet, ha valaki a korábbi kedvesével készített intim videó nyilvánosságra hozatalával fenyeget.

Szigorításokat vezetett be a Facebook, ezekkel kapcsolatban fontos tisztán látni, nehogy valaki elveszítse a profilját - írja összefoglaló cikkében a HVG. A változtatások december 19-én jelentek meg, pontosan akkor, amikor Donald Trump ellen megkezdődött az alkotmányossági eljárás, de az időbeni egybeesés a Facebook szerint csak véletlen.

A változások értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket szigorúbban veszik. Tilos lesz

  • a színes bőrűeket majomnak nevezni,
  • a színes bőrűeket mezőgazdasági termelő eszközökhöz hasonlítani
  • a zsidókat patkányozni
  • a muszlimokat disznózni.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként ("ez", "az") emlegetni. A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után.

Ezeket nem csak szóban, képben is tilos.

Az új szabályokat megsértő felhasználó elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.

A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként.

Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk.

Továbbá: már nemcsak a "bosszúpornó" közzététele lesz tilos, de a közzététellel való fenyegetés is.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018