eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szigorít a Facebook, akár a rendőrséget is ráküldhetik egyesekre

A profil megszüntetése csak egy a lehetséges büntetések közül. Muszlimokat disznónak nevezni például nagyon súlyos vétek, ugyanígy bajba kerülhet, ha valaki a korábbi kedvesével készített intim videó nyilvánosságra hozatalával fenyeget.

Szigorításokat vezetett be a Facebook, ezekkel kapcsolatban fontos tisztán látni, nehogy valaki elveszítse a profilját - írja összefoglaló cikkében a HVG. A változtatások december 19-én jelentek meg, pontosan akkor, amikor Donald Trump ellen megkezdődött az alkotmányossági eljárás, de az időbeni egybeesés a Facebook szerint csak véletlen.

A változások értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket szigorúbban veszik. Tilos lesz

  • a színes bőrűeket majomnak nevezni,
  • a színes bőrűeket mezőgazdasági termelő eszközökhöz hasonlítani
  • a zsidókat patkányozni
  • a muszlimokat disznózni.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként ("ez", "az") emlegetni. A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után.

Ezeket nem csak szóban, képben is tilos.

Az új szabályokat megsértő felhasználó elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.

A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként.

Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk.

Továbbá: már nemcsak a "bosszúpornó" közzététele lesz tilos, de a közzététellel való fenyegetés is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×