INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

zacher gábor

függőség

drog

internet

mobiltelefon

Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

Zacher Gábor: nem riogatni kéne, hanem őszintének lenni

Infostart

A közkedvelt toxikológus szerint ma már sokkal több netfüggő van, mint drogos, a mai fiatalok életük éveivel fizetnek ezért a szenvedélyért, de ezért nem szidni kell őket.

Rendkívüli ofőórát tartott kedden 1500 diáknak Nyíregyházán Zacher Gábor toxikológus, aki a drog mellett egy másik függőség hatásait hangsúlyozta: a neten lógásét.

"Aki nincs fenn legalább napi egy órán át a közösségi médián, az halott" - sokkolta előadása elején hallgatóságát, aki szerint

"nyakig benne járunk a viselkedési függőségekben".

Mint rámutatott, a 16 év feletti magyar fiatalok szabadidejük majdnem felét számítógépezéssel töltik, chatelnek, a tévét nézik és alig olvasnak.

"Nagy a baj, mert

ha van idejük naponta 150-szer felmenni a mobilchatre, lenne idő másra is, például barátokra, randizásra és alvásra.

A mai kamaszok 70 éves korukra összesen 5 év 4 hónapot töltenek el a virtuális térben, és jól érzik magukat a kreált, hamis világban. Mobillal kelnek és fekszenek, egy napnál többet nem bírnának ki okostelefon nélkül" - sorolta Zacher Gábor, aki szerint sokkal több a netfüggő, mint a drogos.

Az egyik nagy veszélynek azt tartja, hogy a lájkok elégedettségérzést okoznak, az egész olyan mint egy "szeretetinjekció", s hozzáfűzte azt is, tudomása szerint a Facebook-függőségre még nincs terápia. A virtuális jelenlét ráadásul növeli a generációs szakadékot is.

Ennek ellenére amondó, hogy

nem elrettenteni kell a fiatalokat, hanem őszintén beszélni velük.

Nem cigisdobozokra tett félelemkeltésre és nem 7 perc alatt letudott szülői feddések kellenek, hiszen ennek hatásáról bebizonyosodott, hogy valójában nincs.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018