INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

zacher gábor

drogfogyasztás

toxikológus

Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

Zacher Gábor: évi 40 millió kábítószerhasználat történik itthon

Infostart

A toxikológus szerint mintegy húszezer drogfüggő van Magyarországon, és az ellátórendszer felkészült a kezelésükre.

Magyarországon mintegy 20 ezer drogfüggő él, az ellátórendszer viszont az alkoholistákra koncentrál - mondta a vg.hu-nak Zacher Gábor. A toxikológus szerint alkalmi használó, rendszeres fogyasztó és függő között óriási különbség van, utóbbi csoportot nagyjából 20 ezer ember alkotja. Ennek fele, mintegy 10 ezer ember marihuánafüggő, 5 ezren intravénás szerhasználók, a maradék 5 ezer ember pedig egyéb szerekkel él.

Ma hazánkban mintegy 40 millió kábítószerhasználat történik évente

– mondta a szakember.

Az abszolút listavezető a marihuána Magyarországon, itthon azt használják a legtöbbször. Az ópiát típusú szerek elkerülik a térségünket. A szerek közül a biofű nagyon széles körben elterjedt Magyarországon, főként a szegényebb településeken élők használják. Vannak olyan jelentősen elmaradott helyek, szegregátumok, ahol akár 70-75 százalékos jelenléte is van.

A szakember szerint klasszikus kábítószer-előállítás Európában nem történik, igaz, a csehek „hihetetlenül jól állnak” extasy-gyártásban.

A droggyártás ma már Kínába tolódott.

"Orvosok, vegyészek, gyógyszerészek, pszichológusok állítják elő, amit aztán azon a selyemúton szállítanak Európába, amin annak idején Marco Polo fél évig ment kifelé. Most ugyanazon az úton három hét alatt érkezik meg ide a drog" – szemléltette Zacher Gábor.

Az ellátórendszer a toxikológus szerint működik, ugyanakkor limitált az addiktológiai osztályoknak a száma, ahol a kábítószerfüggő betegeket a megvonás utáni első 12 napon kellő hozzáértéssel kezelik. Az ilyen osztályok nagy része inkább az alkoholfüggőkre koncentrál, miután Magyarországon mintegy 800 ezer alkoholista él, amihez képest a 20 ezer kábítószerfüggő szinte elenyésző.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018