eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A maximális büntetést kapta Wesley Snipes adócsalásért

Adócsalásért a kiszabható legmagasabb büntetésre, három évi börtönre ítélték csütörtökön a floridai Oscalában Wesley Snipes amerikai színészt. A Penge 45 éves sztárját februárban fogták perbe több évi adófizetés elmulasztása és csalás miatt.

A színészt felmentették a legsúlyosabb vádak, így bűnszövetkezetben való részvétel alól, az adócsalás miatt azonban a kiszabható maximális büntetést kapta.

A hollywoodi sztár hosszú börtönbüntetése egyértelmű és kristálytiszta üzenet az összes adócsalónak, hogy ha ugyanígy viselkednek, ugyanígy is járnak majd - hangsúlyozta az ítélethirdetés után Nathan J. Hochman helyettes államügyész.
A szövetségi ügyészek éppen az ügy országos jelentősége és az elkövető ismertsége miatt követeltek példás, maximálisan kiszabható büntetést Snipesnak, aki az utolsó szó jogán azt kérte a bíróságot: tanúsítson könyörületet.

A színész azt is megígérte, hogy 5 millió dollárt hajlandó jó szándéka jeléül. A csekkeket a szövetségi ügyészek továbbították a kincstárnak - amely el is fogadta azokat -, ám ez nem bizonyult elégnek a bíróság meggyőzéséhez.

Az igazságügyi minisztérium áprilisban közölte, hogy a színész 15 millió dolláros (2,4 milliárd forint) adó kifizetése alól próbált meg kibújni. A vád szerint Snipes egy olyan cégnek volt az ügyfele, amely "a jövedelemadó elcsalására szakosodott", és amelyet már évek óta figyeltek a hatóságok.

Fellebbezni fognak


A sztár ügyvédje azt szerették volna elérni, hogy a színész büntetését próbaidőre függesszék fel, vagy az ítélet házi őrizet legyen. Az ítélethirdetés után jelezték: fellebbezni fognak.

Snipes nem tűnt megrendültnek, amikor végighallgatta az ítéletet, a bíróság előtt várakozó tömeget viszont egy hangos "hűhával" köszöntötte.

Snipes mások mellett a Rajongó című filmben Robert de Niróval és a Pusztítóban Sylvester Stallonével játszott együtt. Színészkollégái közül többen is tanúskodtak mellette, Denzel Washington és Woody Harrelson, valamint két tévés ügyvéd pedig levelet írtak az érdekében a bíróságnak.

Más tanúk arról vallottak, hogy Snipes a szeptember 11-dikei terrortámadások után személyesen segített 33 légitársaság munkatársainak biztonsági kiképzésében - és ezért nem fogadott el fizetséget, de még csak nem is reklámozta a sajtóban, hogy mit tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×