eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kihaló fajokkal az ember számára is elveszik egy-egy esély

A különböző állat- és növényfajok kihalása az ember számára fontos gyógyszerek és gyógymódok eleveszítését is jelenti. A véleményt egy most megjelent könyvben fogalmazta meg 100 kutató.

Májusban nemzetközi csúcstalálkozót tart az ENSZ a biodiverzitás fenntartásáról. Az Élet fenntartása című könyv még az esemény előtt jelent meg. Jeffrey McNeely, az egykori Nemzetközi Konzervációs Szövetség vezető kutatója, és a könyv egyik szerzője szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy sok faj segíthet az embernek.

Ezek közé tartozik például egy Ausztráliában honos béka. A nőstény a hasában neveli fel az utódokat - és segíthet olyan gyógyszerek létrehozásában, amelyekkel kezelni lehet a gyomorfekélyt. Ezt a békát azonban természetes életkörülményei között legutoljára 1981-ben látták, és azóta kihaltnak minősítették.

A kutatócsoport szerint egy sor kihalással fenyegetett faj hordozhat az ember számára gyógyászati szempontból fontos információkat. Egyes medvék téli álmuk ellenére sem szenvednek csontritkulástól - tanulmányozásuk tehát megkönnyítené az emberi betegség megértését.

Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója a könyv kapcsán megjegyezte: az emberi történelem során a társadalmak a természethez fordultak a betegségek gyógyításához, azaz állati, növényi és ásványi anyagokat használtak fel.

Ezért az ENSZ biológiai diverzitásról szóló konveniójának még többet kell elérnie. Az érdekeltek azt remélik, hogy a májusi, bonni konferencián sikerül áttörést elérniük a veszélyeztetett fajok védelmének kérdésében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×