eur:
389.62
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

E-maillel csalják lépre áldozataikat

Nyolcvanhét úgynevezett "lottócsalót" vett őrizetbe a spanyol rendőrség. A nigériai állampolgárokat azzal gyanúsítják, hogy jelentős nyereményekről szóló e-mailekkel csalták lépre gyanútlan áldozataikat, akik személyes adataikat adták meg, és fejenként több ezer eurónyi pénzt fizettek ki a remélt nyeremények fejében.

Manapság már Magyarországon sem ritkaság, ha az embernek valamilyen európai lottó nevében küldenek e-mailben értesítést arról, hogy nagy nyeremény üti a markát. A levél általában feltűnteti, hogy egy bizonyos illeték, vagy díj megfizetése után mekkora összeget utalnak majd át a szerencsés címzettnek.

A hiszékeny áldozatok általában megfeledkeznek két apróságról: ha nem vettek lottószelvényt, akkor hogyan nyerhettek? És: miért nem lehet levonni az állítólagos díjat a nyereményből, miért kell azt külön elküldeni?

Ennek ellenére az Egyesült Államokban és Európában is több millió, egyes becslések szerint több százmillió eurót csaltak ki így emberekből. A különböző rendőri szervek becslése szerint a csalás akkor hoz hasznot, ha ezer címzettből legalább egyet sikerült beugratni, és kifizettetni vele a 900 eurós, úgynevezett adminisztrációs költséget.

Az amerikai FBI és a spanyol rendőrség már közel egy éve figyelt egy csoportot, amely a madridi repülőtér közeléből küldözgetett üzeneteket, többek között az Egyesült Államokba. A több mint 30 helyszínen történt rajtaütésekben 87 nigériai állampolgárt vettek őrizetbe.

Fenyegetés és csalipénz

A banda még arra is ügyelt, hogy az esetleg Spanyolországba utazó "nyerteseket" meggyőzze, és ezért több bőröndnyi hamis dollárt tartott magánál.

Az internetes zsargonban már régóta ismert az úgynevezett "nigériai levél" fogalma - ebben valamely kormányalkalmazott kéri a címzett segítségét ahhoz, hogy egy jelentős összeget - jutalék ellenében - elhelyezhessenek a bankszámláján. A "lottócsalás" ennek az ötletnek a továbbfejlesztett változata.

A spanyol rendőrség szerint az áldozatok között volt még egy anglikán püspök is. A nigériai csalók a héten Indiában is feltűntek, ahol három férfit vettek őrizetbe, miután meg is fenyegették egyik áldozatukat, aki nem volt hajlandó fizetni nekik.

Az allafrica.com hírportál megjegyzi, hogy az elkövetők gyakran olyan úgymond "lusta fiatalok", akik naponta órákon át lógnak az interneten, és tökéletesítik tudományukat. Korábban csak külföldi zsákmányra vadásztak, de manapság már honfitársaikat sem kímélik. A portál megjegyzi, hogy a nigériai parlament már három éve késlekedik az online bűnözésről szóló törvény elfogadásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×