eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pihentagyú megoldások karácsonyra: árnyékfenyő és filckarácsonyfa

Unja a tűlevelet? Süssön magának karácsonyfát. Nem szeret fenyőt cipelni? Vetítse a falra. Az alábbiakban összeállítást közlünk arról, milyen környezetvédő megoldásokat ajánl a Hulladék Munkaszövetség karácsonyra, az élő fenyőfa helyett.

A Hulladék Munkaszövetség szerint pazarlás csak azért nevelni, kivágni és elszállítani a fenyőket, hogy két hétig díszítsék az otthonokat.

Véleményük szerint a műfenyő sem túl jó megoldás, ezek ugyanis műanyagból vannak. És mivel általában silány minőségűek, gyakran kell őket cserélni, így csak szennyezzük velük a környezetünket.

Nem is beszélve a gyökeres fáról, amelyeknek életben maradási esélye minden igyekezet ellenére igen kicsi.

"A kis csemeték számára a mi karácsonyozásunk nagy trauma" - olvasható a munkaszövetség honlapján.

Mi hát a megoldás a környezetvédők szerint? Karácsonyfa nélkül kell ünnepelni. A szervezet ötletet is ad, hogyan lehet a fenyőt jelképesen megjeleníteni.

Ünnepeljünk a kertben

Szerintük a legkézenfekvőbb megoldás, hogy ha a kertünkben van egy fenyő, akkor azt kell feldíszíteni.

Ha az időjárás a következő két hétben nem változik jelentősen, amúgy is lehetőségünk lesz egy utónyári záró kerti partira.

A munkacsoport azokra is gondolt, akiknek nincs kertjük. Nekik ajánlják a szobafenyőt, amely közlésük szerint "kiválóan alkalmas a karácsonyi hangulat megteremtésére. Díszítsük könnyű szalma- vagy papírdíszekkel!"

Süssünk karácsonyfát!

Ha valaki annyira földhözragadt, hogy mégsem tud tágítani a fenyőtől, azok számára is van néhány ötlete a Hulladék Munkaszövetségnek.

Például egy egész fa helyett, beérhetik egy ággal is. Ha csak néhány ágat vágunk le a fáról, azt a fa is túléli. Ezekből pedig az adventi koszorú készítésének felelevenítésével koszorút is köthetünk.

Aki a fenyőszag helyett más illatokra vágyik karácsonykor, annak a munkaszövetség azt ajánlja, hogy készítsen mézeskalács fenyőfát, süssön karácsonyfa alakú kuglófot vagy tortát, amelyet mázzal lehet feldíszíteni.

"Így az ünnep utáni fenyőhulladékunk nullára csökkenthető." Ez utóbbi megállapítással nehéz vitatkozni.

Tegyük a fenyőt a falra!

A munkaszövetségnek több megoldása is van arra, hogyan állíthatunk kétdimenziós karácsonyfát, amelyeket főleg kis lakásokba ajánlunk.

Az első a filcfenyő. A félreértés elkerülése érdekében: nem filctollal kell a falra rajzolni, bár a kisgyermekek biztosan bekapcsolódnának ebbe az alkotó munkába. Zöld filc anyagot kell beszereznünk hozzá, amelyből kivághatjuk a fenyőformát, sőt fel is díszíthetjük könnyebb díszekkel.

A legegyedibb karácsonyfánk azonban minden bizonnyal akkor lesz, ha árnyékfenyőt készítünk. A Hulladék Munkaszövetség ajánlása szerint ez pillanatok alatt megalkotható.

Előbb egy drótból kell fenyőformát hajlítani, majd ezt egy fa lécre kell rögzíteni. Ha a léc végére egy gyertyát állítunk, akkor a drótfenyő árnyékot vet a falra.

"Az árnyékkép mérete állítható a drótfenyő és a gyertya távolságának változtatásával" - olvasható a honlapon.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×