eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: BKK
Nyitókép: BKK

Súlyos rongálás a Lánchídon - elindult a nyomozás

A csütörtöki helyszíni szemle eredményét pénteken már közzé is tette a Főpolgármesteri Hivatal, sok dolog tisztázódott, de a rendőrségi vizsgálat még többet fog.

Szándékos rongálás történt a Lánchídon – erre a következtetésre jutottak a szakemberek, amikor a csütörtöki sajtóhírekben megjelentek miatt bejárást tartottak az átkelőn.

A szemle során alaposan megvizsgálták a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket. A vizsgálat során megállapították, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn. Ugyanakkor felvetődött egy közelmúltbeli szándékos károkozás lehetősége, ezért a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. rendőrségi feljelentést tett – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.

"Nem áll fenn élet- vagy sérülésveszély a feltételezhetően szándékosan megrongált Lánchídon" – olvasható a BKK és a BDK munkatársaira hivatkozó közlésben, akik a Lánchíd hídmesterével járták be a helyet.

A szakemberek alaposan megvizsgálták a kifogásolt kábeleket, illetve szigeteléseket. A szakemberek

elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket

találtak a helyszínen: valóban több jel is arra utal, hogy szándékos rongálás történhetett.

A szakértők a rendőrség bevonásával részletes feljegyzést készítettek az okozott károkról, és csatolták a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez.

A megújult Lánchidat mintegy fél éve adták át a forgalomnak, a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel. Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett – áll még a közleményben.

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. Az akkori kár meghaladta a kétmillió forintot. A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×