INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

fenyő jános

gyárfás tamás

óvadék

fenyő-gyilkosság

Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületében 2018. április 19-én. Ezen a napon Fővárosi Főügyészség a házi őrizet elrendelését indítványozta a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen, ennek értelmében a volt úszószövetségi elnököt hazaengedték.

Duplájára emelték Gyárfás Tamás eddig is rekordnak számító óvadékát

Infostart

A Fenyő-gyilkosságban megvádolt médiavállalkozónak a jogerős döntés szerint 200 millió forintot kell letennie ahhoz, hogy lekerüljön róla a nyomkövető és külföldre is utazhasson.

A Fenyő János megöletésével gyanúsított Gyárfás Tamás már a százmilliós óvadék megállapításakor is azt mondta, hogy befizeti az óvadékot, mert nincs vesztenivalója, nem fog megszökni, tisztázni akarja magát.

Gyárfás Tamás a FINA végrehajtó bizottság tagja, emellett a műúszó sportág liaisonja és a FINA Aquatics World magazin főszerkesztője. Egyebek között azért is kérte az óvadék megállapítását, hogy eleget tegyen a nemzetközi és az európai szövetségben be­töl­tött tisztségeivel járó kö­telezettségeinek.

Gyárfás Tamás az óvadék nem jogerős megállapításkor a 24.hu-nak azt is elmondta, hogy eladta a NAP TV egykori épületét az ECHO TV-nek, ebből fogja befizetni a hazai bírói gyakorlatban példátlanul magas, 100 milliós óvadékot, amely ellen azonban az ügyészség fellebbezett. A vádhatóság arra hivatkozott, hogy a gyanúsított személyi körülményeiben nem következett be olyan változás, amely megalapozná a kényszerintézkedés enyhítését, másrészt azzal érvelt, hogy

Gyárfás Tamás bevallott vagyonára figyelemmel az óvadék összege nem alkalmas a gyanúsított eljárási cselekményeken való jelenlétének biztosítására.

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése szerint az elsőfokú bíróság végzése túlnyomórészt megalapozott, indokai helytállóak. Az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a gyanúsított személyi szabadságának bizonyos fokú korlátozása továbbra is indokolt, esetleg a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne.

A másodfokú bíróság szerint azonban az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított személyi körülményeire és vagyoni helyzetére.

A gyanúsított által bevallott vagyon és az általa óvadékként felajánlott összeg alapot szolgáltat ahhoz, hogy az óvadék elsőfokon megállapított mértékét a Törvényszék megemelje.

Mindezek alapján a másodfokú bíróság az óvadék összegét 200 millió forintban határozta meg, amely így már arányban áll a gyanúsított vagyoni viszonyaival és megfelelő biztosítékul szolgál a bűnügyi felügyelet szabályainak megtartásához is.

Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018