eur:
390.69
usd:
366.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szex, drogok, olajfúrás

Korrupciós és szexbotrányba keveredtek az amerikai kormánynak a nagy olajcégekkel foglalkozó illetékesei. Egy belügyminisztériumi vizsgálat szerint a tengeri olajfúrási engedélyek kiadásával foglalkozó hivatal több alkalmazottja érintett az ügyben. Mindez azelőtt történt, hogy a Kongresszus vitát kezdett volna a tengeri olajkitermelés kiterjesztéséről. A republikánusok szerint egyértelműen így lehet csökkenteni Amerika külföldi energiafüggőségét.

Szex, drogok, olajfúrás - így jellemezte az AP, mi is folyhatott annál az amerikai kormányügynökségnél, ahol az olajfúrási engedélyeket kiadják, és ahol begyűjtik a cégektől koncessziós díjakat.

Az amerikai belügyi szervek most értek a végére egy két éven át tartó és több mint ötmillió dollárba kerülő vizsgálatnak. Úgy találták, hogy az Ásványi Kincseket Kezelő Hivatal denveri dolgozói "együtt mulatoztak, szexuális viszonyt tartottak fenn, drogot fogyasztottak, ajándékokat fogadtak el, valamit sítúrákra és golfozni jártak azoknak az energiacégeknek a képviselőivel, akiket felügyelniük kellett".

A nyomozás összegzése: az érdekellentétektől hemzsegő hivatal "erkölcsi kudarcot" vallott.

Az anyag szerint 2002 és 2006 között a denveri iroda dolgozóinak közel egyharmada fogadott el ajándékokat az olyan olajcégektől, mint a Chevron, a Shell, a Hess Corporation és a helyi illetőségű Gary Williams Energy Corporation.

A dolgozók emellett rendszeresen ittak, kokaint és marihuánát fogyasztottak, sőt szexuális kapcsolatokat alakítottak ki az olaj- és gázipari cégek képviselőivel. A hatóságok szerint a dolgozók viselkedése azért nem magánügy, mert jogtalan előnyhöz juttathattak egyes cégeket. A dolgozók viszont azzal védekeztek: csak a munkaidőn kívüli találkozók útján tudtak munkavégzésükhöz szükséges, bizalmas információhoz jutni.

Kezdődik a vita a Kongresszusban

Annak ellenére, hogy az amerikaiak minden novemberben a hálaadás napján az országot alapító puritánokra emlékeznek, a denveri hivatal igazgatója inkább a világ korruptabb felére jellemző módon értelmezte a karrierlehetőségeket: évi 30 ezer dolláros tanácsadói állása is volt egy olyan cégnél, amely szolgáltatásait olaj- és gázipari vállalatoknak kínálta.

Az ügy nemcsak etikai vonatkozása miatt sokkolta az amerikai politika világát, hanem azért is, mert a Kongresszus éppen most kezd vitát a tengeri olajkitermelés növeléséről, ami hosszú éveken át tabutéma volt.

Míg a republikánus vezetés és az egyre jobban előtérbe kerülő Sarah Palin alelnökjelölt lelkes híve a "most kell fúrni" mozgalomnak, addig a demokraták között sok az ellenző. Ennek ellenére hivatalosan ők is elfogadnák a tengeri olajkitermelés növelését, de csak ha a fúrótornyokat a parttól minimum 100 mérföldre állítanák fel.

A republikánusok egyik fő szlogenje a külföldi energiafüggőség csökkentése és ezért szerintük nincs más választás, minthogy a tengereken is növelni a kitermelést. A demokraták kompromisszumos javaslatát viszont porhintésnek tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×