eur:
399.12
usd:
364.74
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Útban a Makalu csúcsa felé a magyar hegymászók - képgaléria

Csütörtökön indult meg a Himalája Makalu nevű, 8463 méter magas hegycsúcsa felé a magyar expedíció három tagja - mondta az InfoRádiónak az alaptáborból a csapat vezetője. Kollár Lajos hozzátette: a mínusz harminc fokos hidegben, oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül kísérlik meg a világ második legnehezebben meghódítható csúcsának megmászását. Sietniük kell, mert már az alaptábor is olyan magasságban fekszik, ahol az emberi szervezet nem képes regenerálódni.

Nepálból, a Makalu hegy alaptáborából, 5700 méter magasról indult el csütörtök délelőtt három magyar hegymászó, Erőss Zsolt, Mécs László és Sterczer Hilda, hogy a következő napokban egyre magasabbra kapaszkodva végül meghódítsa a 8463 magas csúcsot - mondta az InfoRádiónak a Himalájából az expedíció vezetője.

Kollár Lajos hozzátette: a Makalu megmászása technikailag komoly kihívás, a világ tizennégy, 8000 méternél magasabb hegye közül a K2 után a második legnehezebb feladat.

A csúcstámadást az időjárás nehezítheti: bár most még ideális a helyzet, a Magyarországról érkező előrejelzések szerint szombat hajnalra változásra kell számítani - magyarázta a Magyar Makalu Expedíció vezetője.

A Makalu alaptábora fekszik a legnagyobb magasságban a Himalája alaptáborai közül; 500-600 méterrel van az élettani határ fölött. Ezért is gyors itt a csúcstámadást: nem lehet ugyanis regenerálódni, fokozatosan, de gyorsan épül le az ember - tette hozzá Kollár Lajos.

Az expedíció vezetője elmondta: a magyar hegymászók nem visznek magukkal oxigénpalackot, de magashegyi teherhordók, serpák segítségét sem veszik igénybe az alaptábort elhagyva.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×